Norwegian Airlines snoepte dit jaar al 140 piloten af van Ryanair

Budgetvlieger Norwegian Airlines heeft in 2017 al 140 piloten kunnen afpakken van zijn Ierse concurrent Ryanair. De meeste piloten veranderden vooral tijdens de lente en zomer. In het voorbije fiscale jaar vertrokken zo'n 700 van de 4.200 piloten bij Ryanair. 

Afgelopen weekend maakte Ryanair bekend dat het tot het einde van dit jaar massaal vluchten gaat schrappen. De maatschappij spreekt van zo’n 50 vluchten per dag, wat zich vertaalt in bijna 300.000 passagiers. Op de luchthaven van Charleroi wordt 1 op de 13 vluchten geannuleerd. Ryanair liet weten dat ze vluchten annuleerden om de stiptheid te verbeteren. De waarheid kwam afgelopen dagen toch naar boven en bleek dat de maatschappij eigenlijk met een groot personeelsprobleem zat.

Waar zitten ze?

In het voorbije fiscale jaar zouden zo'n 700 piloten van de 4.200 zijn vertrokken bij Ryanair. We weten nu wel waar een deel van de piloten van Ryanair zit. Ruim 140 piloten heeft ontslag genomen bij Ryanair en stapte over naar de vliegers van Norwergian Air Shuttle.

Ryanair moet de vakantieregeling gelijk zetten met het kalenderjaar. Normaal liep die regeling tot eind maart. Maar van de Ierse overheid mag personeel geen vakantiedagen meenemen naar het nieuwe jaar. Dus het gevolg was vrij eenvoudig: ofwel neemt het personeel al hun vakantie voor het nieuwe jaar, ofwel vertrekken ze.

Die tweede optie leek aantrekkelijk voor velen. De transatlantische Norwegian maakt gebruik van dit probleem bij Ryanair en neemt personeel over. Binnenkort verwachten we nog veel meer Ryanair-personeel dat start bij de concurrent Norwegian. Zij gaan een basis openen in Dublin en willen zeker 40 extra piloten aanwerven. De kans zit er dik in dat de meeste piloten van Ryanair zullen komen.

Actie reactie

Ryanair wil niet dat alle piloten vertrekken dus heeft de maatschappij een idee. Alle piloten die een deel van hun vakantiedagen wil opgeven, zouden zo'n 12.000 euro krijgen. Als je de centen wil ontvangen, moest je als gezagvoerder tijdens de vakantie 1 tot 2 blokken van 5 opeenvolgende dagen achter de stuurknuppel plaatsnemen. Piloten moesten natuurlijk wel opletten dat ze er niet overgaan. Ze mochten het maximum aantal toegelaten vlieguren van 900 per jaar niet te overschrijden. Co-piloten kregen een bedrag van 6.000 euro. De bonus wordt pas in november 2018 uitbetaald.

Lees meer