Zelfs een student van Paul McCartney doet mee: hoe The Voice stilaan een ongezien hoog niveau haalt

Wat is dat met The Voice van Vlaanderen dit jaar? Meer nog dan in het verleden duikt de ene straffe artiest na de andere op. De ster van deze week was Louis, een jonge zanger die bij Paul McCartney studeert. Eén ding is zeker: goed zingen is al lang niet meer genoeg om door te gaan in The Voice. Hier zijn onze zes hoogtepunten van de derde auditieronde.

1. Een student van Paul McCartney in The Voice van Vlaanderen

Deze week kwam plots een student van Paul McCartney doodleuk de studio binnengewandeld. Louis zit in zijn tweede jaar songwriting aan de prestigieuze school van de ex-Beattle in Liverpool. Alleen al daar binnen geraken is een bijzondere prestatie. Dan mag het toch geen probleem zijn om door de audities van The Voice te komen? Al na een paar noten hebben drie coaches zich gedraaid, en enkele seconden later volgt Koen Wauters als laatste. Met het nummer Dew On The Vine van Bear's Den begint daarna een heus optreden, want Louis zou je meteen in een concertzaal op een podium kunnen zetten.

Een carrière komt er voor deze kerel zeker, en als het even meezit kan hij The Voice winnen. Een serieuze concurrent voor de Vlaamse Ed Sheeran die Koen vorige week binnenhaalde. Louis kiest voor Alex, naar verluidt omdat ze allebei van de planeet Zork komen. Dat hij star quality heeft, valt ook te merken aan de hilarische oneliners die na z'n optreden volgen. "Ik wil een baard, maar hij groeit niet." Om het in de woorden van de jury te zeggen ... we gaan het kort houden: Louis is nu al een echte artiest en The Voice mag blij zijn met zo'n talent.

2. Koen Wauters wil een rocker, maar de rockers willen Koen niet

Koen is de enige coach die al elke editie van The Voice heeft meegemaakt. En als één genre voor hem een beetje ontbrak, dan is het wel rockmuziek. Toevallig aan rockers geen gebrek dit jaar, en dus de uitgelezen kans voor Koen. Iedere keer heeft hij al gedraaid, maar telkens koos de kandidaat niet voor hem. Resultaat: iedere coach heeft intussen een stevige rocker in z'n rangen, behalve die arme Koen. Ook deze week had hij het weer zitten wanneer Bert uit de Kempen voor zijn streekgenoot Natalia koos.

Bert veranderde het podium van The Voice even in de wei van Graspop. Hij koos voor Iron Maiden en bouwde een stevig feestje met Run To The Hills. Na één noot bezweek de drukdrangonderdrukking van Bart Peeters al. Frustraties bij Koen die alweer met lege handen achter blijft.

3. Twee keer door de hel gaan en niemand zien draaien

Het hoge niveau van The Voice maakt ook slachtoffers. Zo nam Pauline al voor de tweede keer deel. Vorig jaar draaide geen enkele coach zich om, en dat is altijd een moeilijk moment om te verwerken. Er is maar één ding erger: twee keer moeten meemaken dat geen enkele coach je goed genoeg vindt. Pauline kiest er wel telkens nummers uit die erg hoog gegrepen zijn. Deze keer ging ze voor Chasing Pavements van Adele. Na het nummer barstte ze in tranen uit, waardoor Koen en Natalia haar kwamen troosten.

Nochtans was het zeker niet slecht. Vorig jaar overheersten de valse noten nog, nu bracht ze een optreden dat in verschillende eerdere edities zeker wel was goedgekeurd. Maar de coaches weten wat er dit jaar allemaal passeert en beseffen dat ze nog beter kunnen krijgen in hun team. Pauline krijgt de raad om het volgend jaar nog eens te proberen. Hopelijk ligt het niveau dan iets minder hoog, zodat ze haar kans krijgt in the battles.

4. Koens tactiek: heel laat drukken om de anderen te verrassen

Twee kandidaten hadden deze week al bijna afscheid genomen van The Voice, toen Koen Wauters plots uit het niets nog drukte. Zelfs nadat de laatste noot van hun nummer al had gespeeld. Voor Amber was dat dubbel geluk, want zij wou uitgerekend Koen als coach. Omdat haar vader op Koen Wauters zou lijken. Voor ons was dat wel een beetje voor interpretatie vatbaar, maar alle redenen zijn goed om in Team Koen te zitten.

Even later overkwam Tom hetzelfde. Het is blijkbaar een nieuwe tactiek van Koen Wauters om de andere coaches zand in de ogen te strooien. "Ik wou eigenlijk al veel vroeger afdrukken, maar ik was bang dat iemand anders dan zou volgen." Met z'n pokerface haalde Koen zo dus twee nieuwe teamleden binnen. Toevallig kan Tom ook een beetje rocken, en dat vult de leegte in Koens team. "Ik heb het gevoel dat Tom een betere rocker kan worden dan alle andere hier", zegt hij. Die battles gaan de moeite worden ...

5. Een zangeres die eruit springt en Franse chansons zingt

"Ik moet het voelen", zegt Jolyne over haar zangprestaties. En dat is net wat de coaches ook willen. Ze wordt er naar eigen zeggen soms misselijk van. De 30-jarige Brusselse komt soms een beetje vreemd over, maar dat doet haar er net uitspringen. En van zodra ze een Franse chanson van Jacques Brel aanheft, heeft ze iedereen meteen te pakken. Het is pas in het tweede deel van het nummer dat ze een noot mist en plots heel wat foutjes laat optekenen.

Intussen had Natalia al gedraaid, en of ze het zich daarna beklaagde of niet, ze heeft nu een vrij uniek teamlid. De andere coaches werden door die paar valse noten toch weerhouden, maar Koen vat het heel goed samen: "Je bent de enige die dit repertoire zal gaan doen, en je bent waarschijnlijk de enige die in het Frans zal zingen." We zien Jolyne The Voice zeker niet winnen, maar ze toont hoe veelzijdig deze wedstrijd geworden is. De tijd dat alle zangeressen Beyoncé zongen is helemaal voorbij.

6. Deelnemen voor overleden vriend

Er zat deze week ook een ontroerend verhaal in The Voice. De 19-jarige Robin nam deel uit respect voor een vriend die overleden is. Die vriend wou immers dat Robin zou deelnemen, en als het even kon met Fix You van Coldplay. Gesterkt door zijn aanwezigheid zette Robin een uitstekende prestatie neer. Bart Peeters en Alex Callier draaiden hun stoel. Wel pas op het laatste moment, alsof ze de strategie van Koen Wauters aan het toepassen zijn.

"Ik heb lang gewacht, maar die knal als ik druk in zo'n nummer is toch verschrikkelijk", zegt Alex. Maar Bart is eerlijk en geeft toe dat Alex en hij aan het bluffen waren. Uiteindelijk weet het nog altijd niet zo grote Team Bart de jonge zanger binnen te halen.

Enkele cijfers:

  • Deze week is Natalia de grote winnaar van de coaches. Ze drukte iets minder dan gewoonlijk (4 keer) en haalde 3 teamleden binnen. Bart Peeters, Koen Wauters en Alex Callier verdeelden de rest en wonnen er elk twee.
  • Natalia haalde 75 procent succes in deze aflevering, Alex deed het ook behoorlijk met 50 procent. Bart had iets meer moeite om z'n drukdrangonderdrukking te activeren en drukte vijf keer, goed voor 40 procent succes. Koen was het actiefst en drukte zes keer, wat neerkomt op 33 procent succes.
  • Daarmee is Koen nu over de hele wedstrijd de actiefste drukker: 18 keer in drie afleveringen. Natalia volgt en drukte 17 keer, Bart Peeters ligt pas in derde positie en drukte 16 keer. Maar de meester blijft Alex Callier, die slechts 14 keer drukte.
  • De teams krijgen stilaan vorm. Halverwege is dat van Koen en Alex het grootste met 7 leden, en zo mogen ze er elk nog 5 kiezen. Natalia wist fors uit te breiden en zit mooi op schema met 6 teamleden. Enkel Bart Peeters heeft nog veel werk. Hij heeft er 5 en mag er nog 7 uitkiezen. Helemaal het omgekeerde verhaal van vorig jaar.

TEAM KOEN

© VTM

Amber - Tom - Bonni - Magalie - Tomi - Jeremy - Ellen

TEAM ALEX

© VTM

Louis - Cézanne - Dieter - Cézanne - Luka - Cherine - Anouchka - Melanie

TEAM NATALIA

© VTM

Bert - Jolyne - Xavier - Sima - Nelson - Monika

© VTM

Nabil - Dries - Robin - Anna - Yoeri

Lees meer