“Verdachte aardbeving” in nucleair testgebied Noord-Korea vermoedelijk toch niet door een explosie

In Noord-Korea heeft een “verdachte” aardbeving plaatsgevonden met een kracht van ongeveer 3,4. Die beving vond plaats in de regio waar de Noord-Koreanen hun kernproeven uitvoeren. De waakhond van het internationale anti-proliferatieverdrag (CTBTO) onderzoekt of die werd veroorzaakt door een nucleaire test. Zuid-Korea denkt ondertussen dat dat niet het geval is.

Zowel het Chinese als het Zuid-Koreaanse meteorologische instituut pikte de trillingen op. Volgens het Zuid-Koreaanse meteorologische instituut gaat het om een natuurlijke aardbeving. De beving is namelijk minder sterk dan tijdens de vorige testen en er waren ook geen geluidsgolven. Maar de Chinese seismologen gaan uit van een explosie.

Volgens de Chinezen vond de beving plaats op ongeveer dezelfde plek als de kernproef op 3 september, in de streek rond Kilju de provincie Noord Hamgyong. Daar bevindt zich Punggyeri, de nucleaire testsite van de Noord-Koreanen. De vorige beving daar, veroorzaakt door een atoomproef had een kracht van 5,3.

De internationale organisatie die toezicht houdt op kernproeven wereldwijd, de CTBTO, onderzoekt de zaak. De beving deed zich voor om 10.30 uur onze tijd en werd geregistreerd op een diepte van nog geen kilometer.

Lees meer