Rijkste vrouw ter wereld Liliane Bettencourt (L’Oréal) stierf deze week, maar wie is nu de rijkste?

Er is een nieuwe rijkste vrouw ter wereld. Sinds Liliane Bettencourt van L'Oréal is donderdag overleden is dat Alice Walton (66). Zij verzamelde haar geld met de Amerikaanse supermarktketen Walmart, maar was daar wel zelf nooit bij het beleid betrokken. Waarmee houdt Walton zich dan wel bezig?

Walton bezit volgens ramingen een persoonlijke rijkdom van 32 miljard euro, terwijl Liliane Bettencourt, erfgename van het Franse concern L’Oréal, over een vermogen 36,8 miljard euro kon beschikken.

In de totale lijst met superrijken stond Bettencourt, die donderdag op 94-jarige leeftijd is overleden, op een vijftiende plaats. Walton stond vier plaatsen lager. In tegenstelling tot Liliane Bettencourt bij L’Oréal, was Alice Walton echter nooit actief bij het beleid van Walmart betrokken.

Kunst

Walmart werd vijfenvijftig jaar geleden door Sam Walton opgericht. Zijn kinderen Jim, Rob en Alice hebben een gezamenlijk vermogen van 85 miljard euro. De supermarktketen wordt echter geleid door Jim en Rob. Alice heeft zich daarentegen vanaf jonge leeftijd in de kunstwereld geïnteresseerd.

In een gesprek met The New Yorker zei Walton dat ze al op tienjarige leeftijd haar spaargeld had gebruikt om een reproductie van het werk ‘Blue Nude’ van de Spaanse schilder Pablo Picasso te kopen. Daarbij zei Walton dat de kunst een cruciale plaats in haar leven heeft ingenomen.

Kunstcollectie van 420 miljoen euro

In de jaren zeventig begon Alice Walton met de aankoop van aquarellen om de muren van haar Rocking W Ranch in Texas aan te kleden. Nadien verlegde ze haar interesse vooral naar werk van klassieke Amerikaanse kunstenaars. Nu heeft de collectie van Walton werken van onder meer Andy Warhol, Norman Rockwell en Georgia O?Keefe.

De kunstcollectie heeft een waarde van ongeveer 420 miljoen euro. Zes jaar geleden opende Walton in Arkansas het Crystal Bridges Museum, waarin ze haar kunstverzameling onderbracht.

Twee keer getrouwd

Alice Walton is twee keer gehuwd geweest, maar heeft geen kinderen. Ze is ook een paardenliefhebber en neemt deel aan wedstrijden. Alice Walton had enige tijd met Llama Company een eigen investeringsbank. Ze heeft ook gewerkt als financieel analist.

Hoewel Alice Walton zich nooit actief met het beleid van Walmart heeft gemoeid, is ze toch vaak het mikpunt geweest van personeelsacties. Daarbij wordt vooral de rijke levensstijl van de miljardaire gebruikt om de probleemsituatie van vele werknemers aan te klagen. Walmart wordt vaak bekritiseerd voor de lage lonen van zijn personeel. Walton krijgt dan vaak het verwijt wereldvreemd en ongevoelig te zijn.

Lees meer