Dit is 'm dan: de beste hond van België 2017

Gisteren was het zover: in Genk werd de meest gehoorzame hond van het land verkozen. De titel ging naar Kenzo, een bordercollie uit Berlare, die eerder nog als underdog werd gezien.

De Belgian Winner wedstrijd is er niet zomaar eentje, maar een serieuze competitie die honden en hun baasjes een jaar lang elk weekend naar gehoorzaamheidswedstrijden stuurt. Zo ook Isabelle en haar Australische herder Handsome. "Het neemt enorm veel tijd in beslag", zegt ze aan Het Nieuwsblad. "En geld. Maar we doen het graag, op die manier tijd doorbrengen met onze honden. En de honden vinden het ook plezant."

Alleen de crème de la crème van de Belgische honden mag deelnemen aan de wedstrijd. Dit jaar waren er 110 finalisten die zorgvuldig werden geselecteerd. De honden en hun baasjes maakten er kans op de titel, een beker en een zak hondenvoer. Geen grote geldprijs dus, het is de deelnemers vooral om de eer te doen.

Drie categorieën

De honden konden zich bewijzen tijdens drie categorieën: GP1 en de hogere GP2, waar alleen de toppers aan mogen meedoen. In tegenstelling tot in de Formule 1 staat GP hier niet voor Grand Prix, maar voor GehoorzaamheidsProgramma. Een derde categorie is er voor de debutanten.

Uit alle honden was het dus bordercollie Kenzo die met de hoofdprijs ging lopen. "Ik had het zelf nooit verwacht", zegt baasje Alfons Dockx uit Berlare aan Het Nieuwsblad. "Ik doe al veertien jaar mee met wedstrijden, waarvan zes met Kenzo. Maar we zijn zelfs nooit in de buurt van zo'n overwinning gekomen. Nu, een bordercollie is ook wel de Mercedes onder de hondenrassen. We zijn er samen zeker drie keer per dag een uur mee bezig", voegt hij er nog aan toe. Proficiat, Kenzo!

Lees meer