Kaskrakers, Matthias Schoenaerts en Koen De Bouw: deze 9 films willen we in oktober gaan zien

De voorbije maanden overspoelden horrorfilms onze cinemazalen, maar in de griezelmaand bij uitstek zijn er ook genoeg nieuwe alternatieven voor wie dat allemaal wat te eng vindt. Kaskrakers zoals 'Blade Runner 2049' en 'Thor: Ragnarok' staan op het menu, en ook twee Belgische filmtoppers. Hier lees je alles over de films die volgens ons in oktober de moeite zijn.

1. Blade Runner 2049 (4 oktober)

Actie/SF - VS - met Harrison Ford & Ryan Gosling - 163 minuten

We bevinden ons dertig jaar na de eerste Blader Runner, wanneer LAPD-agent K, gespeeld door Ryan Gosling, een verborgen geheim ontdekt dat wat nog overblijft van de maatschappij in chaos kan doen verzinken. Zijn ontdekking leidt tot de zoektocht naar Rick Deckard (Harrison Ford), een voormalige Blade Runner die al dertig jaar vermist wordt.

De nieuwe film zou met veel respect voor het origineel gemaakt zijn. Dat vertelde ook de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks onlangs. Zij speelt in de film aan de zijde van Jared Leto. De eerste Blade Runner dateert alweer van 1982. Toen was dat een redelijk baanbrekende film, dus we zijn benieuwd of deze opvolger evenveel furore kan maken.

 

2. Le Fidèle (4 oktober)

Drama - België/Frankrijk - met Matthias Schoenaerts & Adèle Exarchopoulos - 130 minuten

Matthias Schoenaerts is deze maand te zien in de nieuwe film van Michaël R. Roskam. Hij speelt de raadselachtige Gino "Gigi" Vanoirbeek, die smoorverliefd wordt op Bénédicte "Bibi" Delhany, een beloftevolle racepilote. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee, en dat begint steeds zwaarder te wegen. Hoe meer moeite hij doet om het te verbergen voor zijn geliefde, des te moeilijker hun liefde wordt.

Uiteindelijk zullen ze allebei moeten kiezen, maar hoe vecht je voor iets wat misschien al lang verloren is? Voor ons is het vooral aangenaam om Matthias Schoenaerts nog eens op eigen bodem te zien. Hij is dan ook de vaste acteur van de regisseur van de film, denk maar aan Rundskop enkele jaren geleden. Intussen vertoeft de Belg tussen heel schoon volk in Hollywood. Zo werkt hij aan films met onder andere Robert De Niro, Julianne Moore en zelfs Jennifer Lawrence.

 

3. American Assassin (20 oktober)

Actiethriller - VS - met Dylan O'Brien & Michael Keaton - 111 minuten

Oorspronkelijk stond American Assassin in september gepland, maar uiteindelijk krijgen we hem pas in oktober te zien. Het leven van de jonge Mitch (Dylan O'Brien) raakt in het slop na een tragische gebeurtenis. Hij komt zo in het CIA-team van Stan (Michael Keaton) terecht. Stan is een veteraan uit de Koude Oorlog die nu actief strijdt tegen terrorisme.

Ze worden samen ingeschakeld in het onderzoek naar een schijnbaar willekeurige golf van aanvallen tegen militaire en burgerlijke doelwitten. Tot ze op een patroon stuiten en ontdekken dat een Turkse geheim agente hetzelfde spoor aan het volgen is. Ze bundelen de krachten en gaan achter een spion aan die in het Midden-Oosten de Derde Wereldoorlog wil ontketenen.

 

4. The Foreigner (18 oktober)

Actiethriller - VS - met Jackie Chan & Pierce Brosnan - 114 minuten

Twee actiehelden van weleer in hun wat oudere dagen spelen de hoofdrol in The Foreigner. Aan de ene kant is er Jackie Chan die je van te veel films kent om op te sommen. En zijn tegenspeler is de voormalige James Bond Pierce Brosnan. Het is intussen alweer vijftien jaar geleden sinds hij zijn 007-licentie inleverde en opgevolgd werd door Daniel Craig.

Brosnan is nu 64 jaar, terwijl Jackie Chan de leeftijd 63 geworden is. Maar genoeg over de leeftijden van onze oude helden. In deze film wordt de dochter van een Chinese restaurantuitbater vermoord door terroristen van de IRA. Aangezien de politie geen actie wil ondernemen, besluit haar vader er zelf alles aan te doen om haar dood te wreken. Deze actiethriller is gemaakt door Martin Campbell, die ook Casino Royal, om in de Bond-films te blijven, maakte.

 

5. The Lego Ninjago Movie (18 oktober)

Animatiefilm - VS - met Kevin Chesley & Dan Hageman - 100 minuten

Voor de animatie in de bioscoop deze maand zorgen de Lego-mannetjes in een nieuwe film. Ninjago is eigenlijk een soort spin-off van Lego, een set die enkele jaren geleden een eigen leven begon te leiden. Daar hoorde ook een televisieserie bij, er zijn al videogames van uitgebracht, en nu komt er dus ook een nieuwe film.

Centraal staan zes jonge ninja's die het eiland waar ze wonen moeten beschermen. Dat eiland heet Ninjago, vandaar de titel van de reeks. Overdag zijn het doodgewone tieners die vooral problemen hebben met de middelbare school, waar hun grootste vijanden rondlopen. 's Nachts veranderen ze echter in woeste krijgers die hun vaardigheden gebruiken om het kwaad te bestrijden, van slechteriken tot monsters.

 

6. Good Time (18 oktober)

Drama - VS - met Robert Pattinson & Jennifer Jason Leigh - 99 minuten

De tijd dat we bij Robert Pattinson automatisch aan een vampier dachten is gelukkig verleden tijd. De acteur speelt de hoofdrol in Good Time, een spannende film over een ontsnapping uit de gevangenis. Connie, de rol van Robert Pattinson, slaagt erin om na een overval uit de klauwen van de politie te blijven, maar zijn broer Nick wordt wel opgepakt. Er staat een borgsom op zijn vrijlating, en dus probeert Connie het geld bij elkaar te krijgen.

Maar dan ontdekt hij nog een andere optie dan te betalen: hem helpen ontsnappen. Dat is het begin van een lange nacht vol adrenaline die de twee door de buitenwijken van New York voert. Waar de film wel al te zien was, heeft Good Time behoorlijke kritieken gekregen. Een aanrader voor wie van dit soort politie -en ontsnappingsfilms houdt.

IMDB-score: 8,0

 

7. Happy Death Day (18 oktober)

Horror - VS - met Jessica Rothe & Israel Broussard

We hebben in augustus en september al behoorlijk veel horror gehad, maar uiteraard mag er vlak voor Halloween geen goede horrorfilm ontbreken. Of hij echt goed is kunnen we natuurlijk nog niet beoordelen, maar het recept klinkt alvast als dat van een film waardoor je wekenlang voor het slapengaan onder je bed zult kijken.

Een tienermeisje geniet van haar verjaardag, maar ontdekt dat het misschien haar laatste zal zijn. Tenzij ze kan ontdekken wie haar moordenaar is. Daarvoor beleeft ze die dag steeds opnieuw, en sterft ze telkens op een ander moment. Regisseur Christopher Landon heeft al wat ervaring met het genre, dus we hopen dat je bij deze film mag bibberen van de schrik.

8. Thor: Ragnarok (25 oktober)

Actie/Fantasy - VS - met Chris Hemsworth & Tom Hiddleston

De kaskraker van deze maand zet het topjaar voor fans van film uit het fantasygenre verder. Na Superwoman afgelopen zomer is het weer de beurt van Thor, die intussen aan zijn derde film in zes jaar toe is. Chris Hemsworth kruipt weer in de huid van de superheld.

Thor zit in dit verhaal gevangen aan de andere kant van het universum. Hij moet in een race tegen de klok proberen om naar Asgard terug te keren om Ragnarok te stoppen. De meedogenloze Hela is een nieuwe bedreiging die zijn thuiswereld en de beschaving van Asgardian kan vernietigen. We zien hem in deze film onder andere een gladiatorenstrijd uitvechten met zijn voormalige bondgenoot The Hulk.

 

9. Het Tweede Gelaat (25 oktober)

Actie/misdaad - België - met Koen De Bouw & Werner De Smedt

We eindigen oktober met nog een film van Vlaamse makelijk. Het Tweede Gelaat is het vervolg op de reeks rond de commissarissen Vincke en Verstuyft. Ze gaan door diepe dalen wanneer ze worden geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden. Een overlevend slachtoffer drijft de vrienden nog meer uit elkaar wanneer Vestuyft valt voor haar charmes.

Ondertussen loopt er natuurlijk ook nog een seriemoordenaar rond die op een nieuwe prooi jaagt. In deze film van Jan Verheyen spelen Koen De Bouw en Werner De Smedt uiteraard opnieuw de hoofdrollen. Voorts mag je ook Peter Thyssen, Greg Timmermans, Hendrik Aerts, Ikram Aoulad, Sofie Hoflack, Hilde Heynen en Jurgen Delnaet in de cast verwachten.

 

Lees meer