Is Kuifje eigenlijk een tomboy ... en dus een meisje?

Kuifje blijft heel wat mensen fascineren. Vooral de geaardheid van de stripheld is al jaren iets wat veel mensen bezighoudt. Maar volgens een Franse filosoof zou het feit dat Kuifje geen interesse toont in vrouwen een heel andere oorzaak hebben ... 'hij' is namelijk zelf een meisje.

"Voor Hergé is zijn stripheld altijd een meisje geweest," zegt filosoof Vincent Cespedes. "In zijn intieme vriendenkring heeft hij zijn stripfiguur ook altijd als een tomboy (een meisje dat zich gedraagt als een jongen, nvdr.) omschreven. Hergé zou dertig jaar na zijn overlijden nog moeten lachen omdat de hele wereld blijft geloven dat zijn stripheld mannelijk is."

De filosoof spreekt onder meer over het vriendelijke en zorgzame karakter van Kuifje dat overeenstemt met de Europese idealen over de vrouwelijkheid uit het begin en het midden van de twintigste eeuw. Cespedes zegt ook dat het personage in de verhalen vaak een rok of een jurk aantrekt.

Bianca Castafiore

Er wordt al lang over de seksuele geaardheid van Kuifje gedebatteerd. Dertig jaar geleden al suggereerde filosoof Régis Debray dat Hergé zijn eigen vrouwelijke persoonlijkheid achter zijn stripfiguur verborg.

De zachte persoonlijkheid van Kuifje en het feit dat hij zijn leven deelt met zeeman Haddock zorgden ervoor dat veel mensen dachten dat Kuifje homo was. Volgens Cespedes zijn er ook aanwijzingen dat het personage van operazangeres Bianca Castafiore in realiteit een castraat zou zijn.

Later kwam de filosoof terug op zijn theorie door te zeggen dat hij niet zeker is of Kuifje al dan niet een meisje is. Hij wou naar eigen zeggen de stripfiguur gewoon eens vanuit een andere hoek bekijken.

Lees meer