Dit zijn de meest ongezonde landen ter wereld. Hoe doen Belgen het?

Iedereen heeft zijn eigen levenswijze en de ene persoon is gezonder dan de andere. 'Gezond zijn' kan je niet echt overkoepelen, maar toch heeft World Health Organization een lijst gepubliceerd met de meest (on)gezonde landen ter wereld. Hoe denk je dat wij het doen? 

Volgens een onderzoek is Tsjechië het minst gezonde land ter wereld. Het onderzoek werd uitgevoerd door Clinic Compare dat klinische vergelijkingen verzamelde uit World Health Organisation (WHO). Clinic Compare bekeek gegevens zoals alcoholgebruik, tabaksgebruik en obesitas in een land. Zij analyseerden 179 landen over de hele wereld.

Top 10

Uit het onderzoek blijkt dat Tsjechië het meest ongezonde land is ter wereld. Op wereldvlak zijn de burgers van het land de zwaarste drinkers. Zij zouden zo'n 13,7 liter pure alcohol drinken per jaar. Omgerekend zouden dat 550 shotjes zijn dus gooit iedereen anderhalve shot per dag naar binnen.

Naast alcohol houden Tsjechen ook van tabak. Ondanks de strenge wetten op kopen en consumeren van tabak in de EU rangschikt het land zich als 11de hoogste voor het aantal sigaretten dat jaarlijks wordt gerookt.

Oost-Europa kwam uit het onderzoek als meest ongezonde regio ter wereld. We spreken dan van landen zoals Rusland, Slovenië, Slowakije, Kroatië, Polen en Hongarije.

Zoals je op de kaart van Europa kan zien, doen Belgen het ook niet zo goed. Ons land staat jammer genoeg ook in het donkerbruin wat het verste staat op schaal van gezond naar ongezond.

Gezonde landen

De meest gezonde landen komen niet voor in Europa. Het gezondste land ter wereld zou Afghanistan zijn. Slechts 2,7 procent van de bevolking had een BMI van meer dan 30. Daarnaast heeft de bevolking slechts 83 sigaretten per jaar gerookt en drinken ze zo goed als nooit. Op de tweede plaats staat Guinea gevolgd door Niger en Nepal. Ook in deze landen wordt er weinig alcohol verbruikt.

© Clinic Company

Lees meer