Co-voorzitster Frauke Petry stapt uit AfD: zet verlies van gematigdere stem weg naar radicaler extremisme open?

Nadat co-voorzitster Frauke Petry gisteren al aankondigde niet in het parlement te zullen zetelen voor AfD, maakt ze nu ook bekend dat ze de partij zal verlaten. Petry wou met het AfD de gematigdere kant op om zo ooit echt te kunnen deelnemen aan de regering, maar dat werd haar binnen haar partij niet in dank afgenomen. Petry gooit zo een bommetje onder het AfD, dat als grote overwinnaar uit de verkiezingen van afgelopen zondag kwam.

Het CDU/CSU van Merkel bleef dan wel de grootste partij, het extreemrechtse Alternative für Deutschland was zondagavond de enige echte winnaar. Met 12,6 procent werden ze de derde grootste partij en zo komen ze voor het eerst in het parlement terecht. Maar lang hebben de 'wittebroodsweken' niet geduurd voor de partij. Gisteren al kondigde de gematigdere co-voorzitster Frauke Petry aan dat ze niet mee zal zetelen in het parlement.

Maar daar doet ze vandaag dus nog een schepje bovenop, want ze kondigde aan dat ze ook uit de partij zal stappen. "Het is zeker dat ik de stap zal zetten", verklaarde ze. Maar wanneer ze dat juist zal doen, maakte ze nog niet bekend. Ze gooit zo een bommetje onder het AfD, dat na de grootste triomf uit hun bestaan plots in een crisis zit.

Conflict

Het conflict tussen de gematigde Petry en de harde en extreme kant van het AfD, verpersoonlijkt door de andere co-voorzitter en lijsttrekker Alexander Gauland, woedt al een tijdje binnen de partij. Petry vraagt al lange tijd om met het AfD een gematigdere koers te varen, zodat ze uiteindelijk ook echt in de coalitie kunnen geraken en mee het beleid kunnen bepalen. De partij kiest zo, onder leiding van onder andere Gauland, voor de extreemrechtse aanpak. Vraag is natuurlijk welke impact het vertrek van Petry zal hebben op de partij. Er wordt gevreesd dat het wegvallen van Petry voor een nog radicalere aanpak zal zorgen.

Lees meer