Extreemrechtse stemmen in Duitsland komen van de burgers die het minst te maken hebben met buitenlanders

Xenofobie is de irrationele angst voor vreemdelingen en het heeft Duitsland in zijn macht gekregen. Zo blijkt uit een tweet waarin te zien is welke delen van Duitsland voor de extreemrechtse partij AfD gestemd hebben.

De stemmen in Duitsland zijn geteld en hoewel de partij CDU/CSU van Angela Merkel aan de macht blijft, beleefden onze buren toch een zwarte zondag. De extreemrechtse partij AfD werd de grote winnaar van de verkiezingen als derde grootste partij. Ze behaalden 12,6 procent van de stemmen en mogen door hun overweldigende resultaat voor het eerst in het parlement zetelen.

Omgekeerd evenredig

Een tweet van Ali Utlu, een Duitse politicus en ex-moslim, toont nu welke delen van Duitsland voor de extreemrechtse partij gestemd hebben. En dat resultaat is verrassend:

In het linkse deel van Duitsland is te zien waar de meeste immigranten wonen, maar het is het rechtse deel van Duitsland dat (ironisch genoeg) dat vooral voor de extreemrechtse partij AfD heeft gestemd. De verkiezingsuitslag is dus omgekeerd evenredig aan de gebieden in Duitsland waar veel buitenlanders verblijven.

Kennis is macht, wordt er gezegd. En het lijkt er op dat het gebrek aan kennismaken met mensen van vreemde origine de angst voor hen heeft gevoed. Xenofobie is echt en het heeft Duitsland in zijn macht gekregen.

Lees meer