Leider van Belgische IS-cel die actief jongeren rekruteerde opgepakt in Zaventem

Deze morgen is een 26-jarige man van Marokkaanse origine opgepakt in Zaventem. De man, die een Spaans paspoort heeft maar al een tijd in België verbleef, zou de leider zijn van een Belgische IS-cel en zou actief jongeren hebben gerekruteerd en IS-propaganda hebben verspreid. Hij kon worden opgepakt door de Belgische politie die daarvoor samenwerkte met de Spaanse autoriteiten, dat meldt de Spaanse politie.

De Belgische politie heeft in samenwerking met de Spaanse autoriteiten deze ochtend een man opgepakt die ervan wordt verdacht de drijvende kracht te zijn achter een Belgische terreurcel van IS. De Spanjaard van Marokkaanse origine zou sinds eind 2016 in België verblijven en zou de leider geweest zijn van de lokale terreurcel.

De cel zou opgericht zijn in 2014 en nog vier andere leden hebben geteld. Die vier anderen, waaronder de broer van de opgepakte man, zijn de afgelopen twee jaar al opgepakt, drie in Spanje en één in Marokko. De man van Marokkaanse origine werd dus gezien als de laatste schakel in een Belgisch netwerk, dat meldt de Spaanse politie in een statement.

Aanslagen in België

Hij zou de leider geweest zijn van de Belgische cel en zou actief jongeren gerekruteerd hebben voor IS. Hij deed dat vanuit zijn woning in Brussel en vanuit een aantal cafés. Daar verspreidde hij IS-propaganda en indoctrineerde hij de jongeren. Daarnaast zou hij ook via sociale media en in chatgroepen de IS-ideologie hebben verspreid.

Volgens de Spaanse politie zou de man regelmatig contact hebben gehad met IS-strijders en zelfs tweemaal hebben geprobeerd naar conflictzones te reizen, maar dat mislukte. Daarop zou hij gefocust hebben op het beramen van aanslagen en het actief zoeken naar doelwitten, locaties en gebouwen. Echte concrete plannen voor een aanslag in ons land waren er echter nog niet.

Lees meer