"No go. No worries, met groeten van Open Vld": Gwendolyn Rutten schiet aandelentaks voor ondernemers aan flarden

Vlak voor het federaal topoverleg vandaag over de aandelentaks, stelt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten een duidelijk veto. Een taks die ook de aandelen van ondernemers gaat viseren, dat kan niet door de beugel. "No go", zo tweet ze. 

De nieuwe aandelentaks is nog niet in detail geregeld. De Vlaamse regeringspartijen moeten de details regelen, nadat in een groot zomerakkoord beslist was dat er zo'n taks komt. Cruciale vraag is welke aandelen allemaal belast worden: enkel die op effectenrekeningen (dat zijn dan aandelen die beursgenoteerd zijn) of allemaal, dus ook aandelen in elke bvba of nv ? In dat laatste geval vallen veel ondernemers ook onder die taks.

Dat leidde al tot grote zenuwachtigheid bij de Vlaamse ondernemers. Zowel Unizo als Voka reageerden al geprikkeld en begonnen 'hun' politici (vooral bij N-VA en Open Vld dus) hierover vragen te stellen.

Vlaamse ondernemers belasten? Niet voor de liberalen

Kan het dat plots iedere ondernemer die aandelen heeft in z'n eigen bedrijf dan die nieuwe belasting van 0,15 procent moet betalen? Want veel ondernemers, van bakkers over kmo's tot grote ondernemingen zijn volgens hun boekhouding meer waard dan 500.000 euro. Die boekwaarde zou dan genomen worden om te kijken of er belasting verschuldigd is.

CD&V liet de afgelopen dagen uitschijnen dat de taks voor iedereen geldt. Ze willen vooral dat de taks genoeg opbrengt, ze moet de 254 miljoen euro halen die vooropgesteld was. Dat bedrag kwamen de regeringspartijen overeen toen ze eind juli het grote zomerakkoord sloten. Alleen, dat bedrag kan de fiscus niet halen door enkel die aandelen op effectenrekeningen te gaan belasten.

Maar Rutten wil er niet van weten. Gisteravond laat stuurde ze een torpedo: "No go. No worries. Met de groeten van Open Vld", zo tweette ze. Meteen weet premier Charles Michel (MR) duidelijk hoe ver hij kan gaan, als hij straks z'n ministers bijeen roept. Eén regeringspartner heeft al een duidelijk veto gesteld.

Lees meer