De lonen van Ryanair-personeel op straat gegooid: zo 'veel' verdienen ze

Deze weken is er heel wat heisa bij Ryanair, hun bemanningsleden en piloten. De meeste werknemers van Ryanair werken op zelfstandige basis. Zij krijgen misschien wel meer geld dan bij een andere vliegtuigmaatschappij, maar uiteindelijk genieten ze van weinig voordelen. 

Een piloot zou niet slecht verdienen bij Ryanair en krijgt per maand een bedrag gestort tussen 5.000 en 7.000 euro netto. Bij Brussels Airlines krijgen de piloten een salaris tussen 3.000 en 5.000 euro netto en bij British Airways ligt het bedrag tussen 7.000 en 12.000 euro.

Voor een co-piloot bij Ryanair hangt het salaris af van de anciënniteit. De bedragen schommelen tussen 2.500 en 3.500 euro per maand. Bij Brussels Airlines krijgen co-piloten zo'n 2.000 tot 3.000 euro en bij British Airways tussen 3.000 en 4.500 euro.

Een dikke maar ...

Het lijkt erop dat piloten bij Ryanair wel meer verdienen dan bijvoorbeeld bij Brussels Airlines. Maar ... de piloten bij Ryanair werken wel op zelfstandige basis. Dat wil zeggen dat ze alleen worden betaald voor hun prestaties. Volgens RTBF hebben de piloten van Ryanair geen sociale zekerheid, krijgen ze geen betaalde vakantiedagen en hebben ze geen voordelen zoals in andere bedrijven. Daarnaast hebben ze lange werkdagen waarin ze soms 4 vluchten op één dag moeten doen. Soms draaien ze zelfs 12 uur op één dag mee. Alsof dat niet genoeg is, moeten ze ook nog eens hun eigen uniforms en accommodaties betalen. Zelfs een flesje water op hun eigen vliegtuig moeten ze aankopen.

Bij Brussels Airlines hebben ze misschien wel een lager loon, maar wel meer voordelen. Ze krijgen bonussen en hebben acceptabelere werkuren.

Actie reactie

De Ierse maatschappij bood de piloten een grote bonus aan als ze geen vakantie zouden nemen. De piloten weigerden de bonus en bleven bij hun standpunt. Daarnaast blijven ze om betere arbeidsomstandigheden vragen.

Vertegenwoordigers van piloten van 60 Europese Ryanair-basissen, waaronder Charleroi en Zaventem, stuurden gisterenavond opnieuw een brief naar hun oversten. "Met deze brief willen we zo snel mogelijk constructief zijn om de problemen op te lossen", zei het document waarvan de Franse krant La Libre een kopie had. "Wij vragen u de wensen van de piloten te respecteren om zelf te bepalen op welke manier ze vertegenwoordigd willen worden", gaat het in het document door.

En de stewardessen dan!?

De stewards en stewardessen hebben nog meer redenen om te klagen. Ryanair belooft het personeel een gratis training. Maar om aan de job te kunnen beginnen, moet je eerst een basistraining volgen die tot 4.200 euro kan kosten. Stewards en stewardessen hebben ook geen betaalde feestdagen of een vergoeding bij ziekteverlof. Zij worden alleen betaald voor het werk dat ze leveren en krijgen een salaris tussen 1.000 en 1.500 euro per maand.

Een voormalige stewardess van Ryanair onthulde alles over de job in haar boek Welcome on Board. Bij de lagekostenmaatschappij worden de stewards en stewardessen alleen betaald voor hun vlieguren. De briefing, schoonmaak en veiligheidscontroles voor en na een vlucht worden niet betaald. De airhosts en -hostessen kunnen wel een bonus krijgen, maar in ruil daarvoor moeten ze bijvoorbeeld producten verkopen aan klanten. Aan boord moeten zij ook hun maaltijden betalen.

Lees meer