Zuhal Demir (N-VA) heeft proces-verbaal aan haar been voor smaad aan de politie

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) heeft een proces-verbaal in de bus gekregen voor smaad aan de politie, dat werd bevestigd door de woordvoerder van het Brusselse parket. Die komt er naar aanleiding van haar gedrag tijdens de huiszoeking op haar kabinet van afgelopen dinsdag. "De sfeer was in het begin heel gespannen", stelt een magistraat, die verder niet in detail wou treden over het voorval.

Volgens La Dernière Heure zou de staatssecretaris gedreigd hebben klacht in te dienen tegen een van de, tijdens de huiszoeking aanwezige, politieagenten. Het proces-verbaal zou dan ook opgesteld zijn om de agent bij een eventuele kracht te beschermen. "Zo'n proces-verbaal dient alleen om een situatie te signaleren. Het gaat dus (nog) niet om een overtreding", duidt de woordvoerder van het Brusselse parket Ine Van Wymersche in La Dernière Heure. "Toen de huiszoeking begon, was de sfeer meteen vrij gespannen", legt Van Wymersche uit. Verdere details wou de magistraat niet geven.

De huiszoeking op het kabinet van Demir kwam er naar aanleiding van een onderzoek naar de International Polar Foundation van Alain Hubert. Bij die huiszoeking zijn verschillende documenten in beslag genomen, volgens de staatssecretaris zou het gaan om vertrouwelijke documenten. “De staatssecretaris liet verstaan dat de in beslag genomen documenten ‘vertrouwelijke documenten’ zijn, maar deze vertrouwelijkheid geldt niet ten aanzien van de onderzoeksrechter", stelde het Brusselse parket.

Lees meer