Ons land draaischijf van miljardenontwijking btw door Chinezen

Webwinkels van buiten de Europese Unie ontwijken voor miljarden aan btw door goederen via België in te voeren. Vooral Chinese bedrijven zouden dit doen. De spullen komen in België via vliegtuig of boot aan op weg naar een ander EU-land. Volgens de huidige regels moet er dan btw worden betaald in het land van bestemming. Maar in België "verdwijnen" de goederen.

Dat meldt Le Soir op basis van documenten van het Belgische ministerie van Financiën.

Het principe van de fraude is vrij simpel. Gekochte online producten komen aan in België via de haven van Antwerpen of de luchthaven van Zaventem. Ze hebben als uiteindelijke bestemming een onderneming gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Unie.

Maar het bedrijf dat de spullen zou moeten ontvangen, bestaat bijvoorbeeld niet. En de goederen “verdwijnen” op Belgisch grondgebied “van de radar”. Naar verluidt zouden Europese overheden zo jaarlijks 5 miljard euro aan btw mislopen.

De Belgische regering werkt aan een Europese afspraak om dit misbruik tegen te gaan. Nationale regels zouden alleen maar leiden tot "concurrentieverstoring" tussen de EU-lidstaten.