Slag van de molen? Vrouw die in haar blootje foto’s nam voor de Mona Lisa wordt vervolgd

Een zelfverklaarde performance artieste, die geregeld haar onderstel toont in bekende musea, wordt vervolgd voor exhibitionisme. Dat heeft haar advocaat in Parijs bekendgemaakt. Ze had zich ontkleed voor de Mona Lisa in het Louvre.

De bezoekers van het Louvre schrokken zich vorige week zondag haast een hoedje toen Deborah de Robertis haar blote benen wijd opendeed en “Mona Lisa, my pussy, my copyright” riep. Dat meldt Metro. De 33-jarige vrouw verklaarde achteraf dat het niet haar doel was om zomaar haar genitaliën te tonen: “Ik wilde een beroemde foto van Valie Export nadoen”. Dat is een Oostenrijkse performance artiest uit de jaren 70 die berucht was om haar seksueel provocatieve acts. “Ik wilde de plaats van vrouwelijke artiesten in de kunstgeschiedenis in vraag stellen”, zegt Robertis. “Daarom is het noodzakelijk om mijn performances in musea te doen.”

Geen exhibitionisme volgens advocate

Na het incident zat Robertis twee dagen vast. De rechter besliste dat ze op 18 oktober moet voorkomen voor exhibitionisme. Ook zou ze een bewaker van het Louvre gebeten hebben tijdens haar aanhouding.

“De aanpak van deze zaak is schandalig”, zegt Marie Dose, de advocate van Robertis. “Er is geen sprake van exhibitionisme als niemand seksueel aangevallen is. Dat is compleet het omgekeerde van het werk van deze performance artiest.” Robertis werd eerder al voor gelijkaardige feiten in andere musea aangehouden.

Lees meer