Na een relatie van 38 jaar mag dit homokoppel in Duitsland als eerste trouwen

Het is sinds vandaag eindelijk toegelaten voor mensen van hetzelfde geslacht om te trouwen in Duitsland. Daarover was als sinds juni een akkoord in het Duitse parlement en die wet gaat nu in. Bodo Mende (60) en Karl Kreile (58) kregen de eer om als eerste homokoppel elkaar het ja-woord te geven in Berlijn.

Al 38 jaar zijn Bodo Mende en Karl Kreile samen, maar trouwen was tot voor kort niet mogelijk in Duitsland. Ze zijn dan ook heel blij dat daar eindelijk verandering is in gekomen."Eindelijk hebben we bereikt waar we zo hard voor hebben gevochten", zegt het koppel aan de verzamelde pers.

Sinds 2001 mogen holebikoppels zich laten registreren in Duitsland, maar daarmee kregen ze die dezelfde rechten als getrouwde koppel. Toch deden al zo'n 43.000 koppels dat. Verwacht wordt dat velen van hen de komende tijd ook effectief zullen trouwen. Het homohuwelijk brengt dezelfde rechten mee als een ander huwelijk. De paren mogen dus ook kinderen adopteren.

Ondanks en dankzij Merkel

Het homohuwelijk kwam er in Duitsland nadat bondskanselier Angela Merkel, die ertegen is, haar partijleden van de CDU vrij liet om te stemmen wat ze wilden over de kwestie. Uiteindelijk stemden 393 parlementariërs voor en 225, waaronder Merkel, tegen.

Nu holebikoppels in Duitsland mogen trouwen, komt het aantal landen wereldwijd waarin het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is toegestaan op 23.

Lees meer