België doet het veel beter dan andere landen in EuroMillions, maar hoeveel van die winst mogen de winnaars houden?

Morgen valt er opnieuw 190 miljoen euro te winnen in EuroMillions en misschien gaat dat bedrag wel naar een Belg. Want Belgen doen het opvallend goed in de Europese loterij. Hoewel België kleiner is dan de meeste andere deelnemende landen, wordt hier toch regelmatig de jackpot uitgekeerd. Dat heeft de krant La Dernière Heure berekend. En er is nog een ander voordeel voor de Belgische winnaars.

Al 34 keer won er een Belg met EuroMillions de jackpot, dat komt neer op één op de 31 trekkingen. Het gemiddelde van alle negen deelnemende landen is één keer om de 22 trekkingen. Meer dus dan België, maar de meeste andere landen hebben dan ook veel meer inwoners.

De grootste prijs die ooit door een Belg is gewonnen, is iets meer dan 168 miljoen euro. De tweede grootste pot was in juni van dit jaar, 154 miljoen euro. Het maximum dat je kan winnen met de loterij is trouwens 190 miljoen euro. Dat is wat er ook morgen te verdienen valt.

Belastingen?

Belgische winnaars hebben nog een leuk extra voordeel, want op geld dat je wint met EuroMillions moet je in ons land geen belastingen betalen. In landen zoals Zwitserland, Portugal of Spanje moet je bijvoorbeeld wel zo'n 20 procent afgeven aan de staat.

Wel moet je opletten als je je gewonnen geld belegt. Want op de interest die je daarmee verdient, betaal je wel 15 procent taksen. Al steekt het dan misschien al niet op een miljoentje meer of minder.

Lees meer