Nu al meer dan 50 doden bij bloedbad dat gepensioneerde wapengek aanrichtte op countryfestival Las Vegas

Het bloedbad aangericht door een 64-jarige Amerikaan op een countryfestival in Las Vegas is weer spectaculair bijgesteld. Er zijn nu al zeker 50 doden, meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt. De schietpartij is met het nieuwe dodental de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis.  

De 64-jarige Stephen Paddock, woonachtig in een bejaardentehuis in Mesquite in Nevada, schoot met verschillende automatische wapens vanuit een kamer op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel op de festivalgangers. De dader zou daar zelfmoord gepleegd hebben.

Volgens sommige mediabronnen zou de man al sinds 28 september in het hotel verbleven hebben, in zijn kamer werden ook 10 vuurwapens gevonden.

Over zijn motief is nog niets bekend. De politie denkt niet dat hij lid was van een militante organisatie. Hij had ook geen strafblad.

Even was er sprake van een tweede schutter. De lokale politie zegt nu echter dat daar geen aanwijzigen voor zijn. Een vriendin van Paddock, Marilou Danley, werd intussen getraceerd, samen met de voertuigen van Paddock.

Er waren op het moment van de schietpartij 30.000 mensen aanwezig op het terrein. Toen het schieten begon, was een optreden van Jason Aldean bezig. Paddock schoot op de menigte van in een naburig hotel, zijn kamer op de 32ste verdieping moest met explosieven geopend worden.

Op beelden die festivalgangers op internet hebben gezet is te horen hoe het vuur wordt geopend tijdens de muziek.

"We bleven schoten horen."

"Dat waren schoten", zegt een aanwezige, waarna anderen opriepen te gaan zitten. Daarna klinken er nog meerdere keren veelvuldig knallen. De bezoekers gillen en zoeken in paniek dekking.


Een andere festivalganger vertelde dat ze schoten bleef horen. "We renden en mijn man en ik wisten bij onze auto te komen. Een paar mensen hadden zich achter onze wagen verstopt. Een was gewond en vroeg ons om hulp. Even later hadden we wel zes mensen in de auto zitten."

De politie doet nog altijd onderzoek in de omgeving van het festivalterrein. Het publiek is gevraagd om beeldmateriaal af te staan.

Het Mandalay Bay Resort, waaruit de dader zijn schoten heeft gelost, zegt in een reactie dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers. Het hotel is dankbaar voor de snelle reactie van de hulpdiensten.

Met een dodental van boven de vijftig is dit de dodelijkste schietpartij ooit in de VS; bij het bloedbad in de nachtclub Pulse in Orlando vielen vorig jaar juni 49 dodelijke slachtoffers.

Ook president Donald Trump heeft intussen zijn steun betuigd aan Las Vegas. "Mijn warme condoleances en sympathie voor de slachtoffers en families van de vreselijke schietpartij in Las Vegas. God zegene jullie", klonk het op de twitteraccount van Trump.

Lees meer