Forza Motorsport 7: het antwoord voor iedereen die Project Cars 2 nu al veel te moeilijk vindt

Amper twee weken na de release van Project Cars 2 heeft de volgende racegame plaatsgenomen op de startgrid. Forza Motorsport 7 is één van de titels die ons dit najaar meteen moet doen smelten voor de Xbox One X. Dat betekent dat je een pak mooie beelden en fraaie auto's mag verwachten. Maar door de concurrentie ligt de nadruk voor ons meer dan ooit op de race-ervaring. Eén ding is zeker: Forza Motorsport 7 doet op alle vlakken gewoon z'n goesting.

Laten we beginnen met een eerste duidelijk onderscheid te maken tussen Forza Motorsport 7 en Project Cars 2. De tweede mogen we een racesimulator noemen, en eentje die dat begrip naar een nieuw niveau heeft getild. Forza Motorsport 7 is dat niet helemaal, maar het zou ook verkeerd zijn om het spel aan de andere kant van de lijn te zetten en het een arcade racegame te noemen. En toch zitten er wel wat aspecten in die de game losmaken van de intentie om altijd en overal zo realistisch mogelijk te zijn, en die het voor ons als gamer eigenlijk wel leuker maken.

Voor de start

Wanneer je begint te spelen, raden we je aan om meteen in de instellingen naar de moeilijkheidsgraad te gaan kijken. Voor onze eerste race hadden we dit niet gedaan en het leek wel alsof de computer voor ons reed. Wie al wat ervaring heeft met racegames - en wat ons betreft eigenlijk ook iedere nieuwe gamer - kan best de stuurhulp uitschakelen. Wil je niet zoals in Project Cars 2 de eerste twee uur uit elke bocht vliegen, dan laat je bij remhulp gewoon de ABS aan staan. In dat geval moet je de remmen zelf wel nog bedienen, maar zal je genoeg tractie hebben om doorgaans op de baan te blijven.

© Microsoft

Eigenlijk bepaal je hier grotendeels zelf hoe dicht Forza Motorsport 7 in de richting van een arcade racegame beweegt. Veel gamers zullen blij zijn dat ze deze instellingen zelf in de hand hebben. De campagne van de single player is verdeeld over zes reeksen, die telkens iets moeilijker worden. Je mag iedere keer zelf een serie kiezen waaraan je wil deelnemen. Daarin lijkt de game dus dezelfde weg te volgen als Project Cars 2, maar zo'n campagne duurt hier minder lang. Enkele races om jezelf te bewijzen en daarna ga je verder in een andere serie.

Van Praag tot Rio

Je verdient onderweg ervaringspunten en eigenlijk hoef je een serie niet noodzakelijk te winnen om nieuwe dingen los te spelen. Op dat vlak is Forza Motorsport 7 ook een beetje meer arcade, want hier hoef je geen contracten te versieren. Je koopt gewoon de wagen die je nodig hebt om aan een serie te mogen deelnemen. En door nieuwe levels te bereiken speel je ook nieuwe auto's vrij. Regelmatig mag je uit enkele beloningen kiezen, die variëren van een geldprijs tot een nieuwe outfit of korting op een nieuwe auto. Die outfit interesseert ons eigenlijk weinig, dus kiezen we bijna altijd een nieuwe wagen. Daardoor heb je na een uurtje spelen al een vrij indrukwekkend wagenpark.

© Microsoft

Van zodra je alle hulpmiddeltjes hebt uitgeschakeld komt Forza Motorsport 7 helemaal tot z'n recht. Nu zitten we zelf aan het stuur en krijgen we complete race-ervaring waarop we hadden gehoopt. Het spel gooit ook meteen het ene circuit na het andere in de ring. Je hoeft dus niet eerst tien keer een race op dezelfde trajecten te rijden vooraleer je eens iets nieuws tegenkomt. Het aantal circuits oogt ook bijzonder indrukwekkend. Naast echte circuits zijn er ook enkele bijzondere races zoals een ritje door het centrum van Praag of Rio de Janeiro.

Xbox One X

Ook redelijk arcade zijn de prijskisten die je tijdens het spelen kunt openen. Daarin zitten enkele prijzen in de vorm van kaarten. In de duurste kisten zitten ook hele auto's verborgen, maar de meeste kaarten zijn uitdagingen die je tijdens een race kunt inzetten. Twee keer een perfecte bocht nemen, een proper inhaalmanoeuvre uitvoeren, in de top 5 finishen, of winnen met 25 meter voorsprong. Dat soort dingen leveren je dan extra punten op. Leuk, maar ook niet meer dan een extraatje.

Wij speelden Forza Motorsport 7 op Xbox One, dus we kunnen nog niet oordelen of de game er op de Xbox One X echt zo indrukwekkend zal uitzien. Maar we zijn er vrij zeker van, want Microsoft pakt in het kader van die console groots uit met de nieuwe Forza-game. En de graphics zijn ook heel knap, dus we vermoeden dat de Xbox One X dit spel wel nog naar een niveau hoger zal tillen.

© Microsoft

Regen en nacht

Net zoals z'n concurrenten speelt Forza Motorsport 7 ook graag met weersomstandigheden. Al had dat gerust wat meer mogen zijn en is het spel hier niet zo revolutionair in. Het kan wel plots beginnen regenen, maar dan verandert de baan vrij snel in een waterpartij en eigenlijk voelen we het effect te weinig op de prestaties van onze auto. Project Cars 2 doet dit dan toch beter, want daar staat er bijvoorbeeld meer water achter een helling en moet je dus overal op je hoede zijn.

Nog verandert een wedstrijd in Forza Motorsport 7 af en toe in een avondrace, maar eigenlijk valt de nacht dan soms alsof iemand letterlijk het licht heeft uitgedaan. Andermaal willen we dit niet als zware kritiek op de game geven, want als we het spel dan toch een vleugje arcade noemen, dan is dit best toegelaten. Het stoort ook geen moment tijdens het racen, want dan ben je te druk bezig om naar het panorama te kijken.

Je kan in deze Forza ook met tal van auto's rondrijden, van sportwagens tot trucks. Dat enorme gamma plaatst Forza Motorsport 7 netjes naast z'n concurrenten. Misschien voelde het verschil tussen de auto's in Project Cars 2 nog net iets realistischer aan, maar daar komt Forza Motorsport 7 zeker mee weg. Je bent er dus een hele tijd zoet mee, en het spel is een verademing voor wie het gevloek na de zoveelste crash in Project Cars 2 intussen grondig beu is.

© Microsoft

Conclusie: 8,5/10

En dan volgt de vraag: doet Forza Motorsport 7 het beter dan Project Cars 2? Eerlijk, we hebben bewust de twee games eens vlak na elkaar gespeeld, en de voldoening die we uit een zege in Project Cars 2 halen is veel groter. Daar moet je de auto kennen, het circuit inoefenen en met de omstandigheden rekening houden. Aan de andere kant zullen we wel eerder naar Forza Motorsport 7 grijpen als we 's avonds gewoon een beetje entertainment en ontspanning zoeken.

Wat Project Cars 2 bereikt heeft is erg knap, maar we willen Forza Motorsport 7 geen mindere game noemen. In onze ranglijst van dit drukke racenajaar volgt het spel nipt achter Project Cars 2, maar dat is persoonlijke smaak. Voor wie een racegame realistisch maar niet hyperrealistisch moet zijn, is Forza Motorsport 7 tot hiertoe onze aanrader. En we vermoeden dat de echte concurrent van deze game de volgende op de grid gaat worden: Gran Turismo Sport op PS4. Dat is haast traditie en het zal nu niet anders zijn. Over een tweetal weken lees je onze review over die game.

 

Lees meer