11.11.11 choqueert door "smakeloze" campagne met politici en wordt nu zélf met de grond gelijk gemaakt

Vanmorgen werd een nieuwe campagne van 11.11.11 gelanceerd, en die doet meteen heel wat stof opwaaien. In de campagne worden politici als Zuhal Demir (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen) voorgesteld als vluchtelingen, onder het motto #AllemaalMensen.

Vanmorgen stuurde de ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 een tweet de wereld in waarin N-VA-politica Zuhal Demir vergeleken werd met een Irakese vluchtelinge. Bij de afbeelding stond te lezen "Sommigen vluchten om politieke redenen. Anderen ook. Net als miljoenen vluchtelingen en migranten zijn we allemaal op zoek naar een goed leven." Daarmee verwijst 11.11.11 naar het feit dat Demir van Antwerpen naar Genk verhuisde om daar verkiesbaar te zijn.

Meteen na de tweet regende het negatieve reacties. Daarbij werd 11.11.11 verweten zich ten onrechte met politiek in te laten, en de campagne werd ronduit smakeloos en ondoordacht genoemd.

Om aan te tonen dat er niet één politieke partij geviseerd werd, werden prompt beelden met andere politici de wereld in gestuurd door 11.11.11. Zo werden ook Kris Peeters (CD&V), Annemie Turtelboom (Open Vld), Meyrem Almaci (Groen), Caroline Gennez (s.pa) en Wout Schafraet (PVDA) opgevoerd in de campagne.

Bogdan Vanden Berghe, woordvoerder bij 11.11.11, gaf newsmonkey meer tekst en uitleg bij de campagne. "Half september lanceerden we onze campagne rond vluchtelingen, en daarbij proberen we telkens prikkelende acties te voeren. Zo brachten we de voorbije dagen al filmpjes met Nic Balthazar en Jan Mulder, en nu hebben we de beelden met de politici. Voor deze actie zetten we van elke politieke partij één lid dat verhuisd is in de kijker. Het zijn nu toevallig politici, maar eigenlijk had het eender welke groep kunnen zijn. Ons uitgangspunt is dat we allemaal mensen zijn die onderweg zijn naar een beter leven, en dat is op iedereen van toepassing."

11.11.11 is er in elk geval in geslaagd om mensen even te laten stilstaan bij de boodschap en erover te laten praten.

De politici werden op voorhand trouwens niet ingelicht over de actie. Enkele van hen hebben al positief gereageerd, bij anderen blijft het stil, zo wou Zuhal Demir ons geen commentaar geven op dergelijke campagne.

Lees meer