Waarom Assassin's Creed: Origins voor ons nu al met voorsprong de beste ooit is

PREVIEW - Nog nooit is Assassin's Creed zo ver terug in de tijd gegaan. Zoals de naam uiteraard doet vermoeden gaan we naar de bakermat van de Assassins, en eigenlijk is het ook de oorsprong van onze beschaving: het Oude Egypte. Niet eenvoudig om daar een hele spelwereld van te maken, zeker niet nadat we eerder getrakteerd werden op de volledige versie van het Victoriaanse Londen. En toch kunnen we nu al zonder moeite zeggen dat Origins de beste Assassin's Creed wordt.

Net zoals twee jaar geleden verzamelt Ubisoft de pers in Londen om de nieuwe Assassin's Creed voor te stellen. Toen zaten we letterlijk in de setting van de game, want tal van gebouwen in de stad stonden er uiteraard een tweetal eeuwen geleden ook al. Omdat een tripje naar Egypte minder voor de hand ligt mochten we de game niet in een piramide testen, maar wel in een hotel vlakbij The British Museum. Ook toepasselijk want Assassin's Creed begint stilaan een museum op zich te worden.

Interactief museum

In dat beroemde museum kan je uiteraard een pak artefacten van meer dan 2.000 jaar oud gaan bekijken, maar ironisch genoeg is de game ook een beetje een concurrent voor musea geworden. Zoals we eerder al aankondigden zal het spel in het voorjaar van 2018 worden uitgebreid met een reeks rondleidingen door het Oude Egypte. Het decor van het spel zal worden gebruikt om een stukje geschiedenis uit te leggen. In plaats van naar restanten van mummies te gaan kijken, zie je letterlijk hoe een mummie gemaakt wordt. Natuurlijk zal de game nooit een echt museum worden, maar wel een interactieve ervaring die jonge gamers en liefhebbers van geschiedenis zeker zullen goedkeuren.

Die uitbreiding is gratis, en dus weet je dat er nog een mooie aanvulling komt bovenop de game die begin november in de winkel zal liggen. Dat spel mochten wij al een paar uur testen, zodat we onze eerste indruk met je kunnen delen. Laten we beginnen met de vaststelling dat Assassin's Creed één van z'n grootste problemen heeft opgelost: het spel voelt niet meer zo herhalend aan. In eerdere edities keerden een aantal aspecten regelmatig terug. Zelfs in Londen was er een vast stramien aan concepten die je moest uitspelen om de stad in handen te nemen.

Daar vormden historische figuren zoals Charles Dickens en Charles Darwin een welgekomen afleiding. Nu vormen alle missies en zijmissies een reeks verhalen op zich zodat je eigenlijk nooit het gevoel hebt dat je in herhaling valt. Tijdens de vier uur die wij al gespeeld hebben, hebben we genoeg content gezien om te besluiten dat de variatie aan missies en opdrachten nog nooit zo groot is geweest.

© Ubisoft

Nijlpaarden

We zijn nog maar net onderweg wanneer op een jammerende Egyptenaar stoten. Vlakbij hebben nijlpaarden een ravage aangericht en er liggen verschillende lijken die hij niet kan gaan ophalen. Dus riskeert ons hoofdpersonage Bayek dan maar lijf en leden om ze naar de kar van de man te sleuren. Alle personages die je in zijmissies ontmoet hebben een eigen verhaal en dat maakt het meer dan de moeite om even van het hoofdverhaal af te wijken. Al zijn er natuurlijk wel nog de typische nederzettingen vol vijanden die je moet innemen, maar zelfs hier voelt deze Assassin's Creed niet zo repetitief aan.

De sprong naar het Oude Egypte was best gewaagd nadat we in de vorige edities aan echte steden zoals Londen of Parijs gewend waren geraakt. Hoe maak je daar een realistische open wereld van? De makers hebben zich niet beperkt tot één beroemde stad zoals Alexandrië. De kaart bestaat uit een veel grotere wereld die oude nederzettingen en woestijngebieden omvat. Je zal ook merken dat er wilde dieren leven die een extra bedreiging vormen. Zo moet je behalve vijanden ook krokodillen vrezen. En na het spelen van deze game is ons beeld van nijlpaarden dus ook helemaal veranderd.

Vijf volle dagen spelen

Zoals in de vorige games ben je heel vrij om zelf te bepalen wat je doet. Naast de hoofdmissie is er genoeg inhoud aan zijmissies die dus amper als een nevenactiviteit aanvoelen. Naar verluidt zou je zeker vijf volle dagen bezig zijn vooraleer je het gewone verhaal uitspeelt. Wij zijn er in vier uur in elk geval niet in geslaagd het einde van een segment te bereiken. En dat is goed, want zoals gezegd loont het deze keer ook echt de moeite om die extra missies te spelen. Ze vormen meer dan ooit een geslaagde aanvulling op het verhaal.

© Ubisoft

Geen vuurwapens hier natuurlijk, maar wel een heel arsenaal aan materiaal waarmee je een vijand te lijf kunt gaan. Van zwaarden tot ijzeren knotsen, heel leuk zijn ook pijl en boog. Je kan zelfs kiezen uit een heel gamma aan bogen. En uiteraard is er de mogelijkheid om zelf wapens te vervaardigen. Wie in al deze details meegaat is echt heel lang bezig om Assassin's Creed Origins te smeden tot de eigen ideale game.

Tactisch bepaal je eveneens weer zelf hoe je de game speelt. Je kan opnieuw kiezen of je zonder complexen aanvalt of gewoon als een sluipmoordenaar je vijanden één voor één uitschakelt. Daarbij kan je heel origineel werken, want in de omgeving bevinden zich altijd een paar aparte manieren om vijanden aan te vallen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kooi met leeuwen die je kunt openen?

Xbox One X

Uiteraard kwamen de makers van de game in Londen met de bekende praatjes over hoe ze het spel opnieuw hebben uitgevonden, maar ergens hebben ze echt wel gelijk. Er waait een frisse wind door deze Assassin's Creed: de beste ingrediënten uit het recept zijn aangevuld met toetsen die we zeker kunnen smaken. Je loopt niet rond in een museum, maar in een Egypte vol leven. Van dieren tot mensen, je komt overal wel iets tegen. En die mensen hebben allemaal eigen verhalen en een eigen identiteit.

© Ubisoft

Je gaat ook hier trouwens bekende gezichten tegenkomen, want we zitten in 49 voor Christus, en dat is een kantelpunt in de geschiedenis. Een orde wil van het verval van het rijk gebruik maken om de farao te manipuleren. En daardoor is er dus nood aan onze Assassins, voor het eerst in de geschiedenis. Van Cleopatra tot de komst van Julius Caesar, je kan niet zeggen dat het geen boeiende periode is.

Binnenkort lees je de volledige review van Assassin's Creed Origins op newsmonkey. Het spel moet één van de toppers worden waarmee de Xbox One X op ons wordt losgelaten. Maar ook zonder die console is Assassin's Creed Origins een serieuze kandidaat om de beste game van dit najaar te worden.

 

Lees meer