JBC laat je ontdekken waar je kledingstuk precies gemaakt is, en dat doe je zo

De Belgische winkelketen JBC lanceert een 'transparantie-knop'. Daarmee kan je met één klik vanop de webshop zien in welke fabriek een bepaald kledingstuk werd geproduceerd. JBC profileert zichzelf al jaren als duurzame retailer en draagt transparantie daarbij hoog in het vaandel.

Op de webshop van JBC kan je bij de kledingstukken uit de collectie 'I Am' nu doorklikken naar Trace this item. Op die manier zie je meteen in welke fabriek het kledingstuk werd geproduceerd, en je krijgt er nog wat bijkomende informatie bovenop. Zo krijg je te zien waar de betreffende fabriek zich precies bevindt, hoeveel mensen er werken en wanneer de laatste audit er plaatsvond.

Die fabrieken kunnen nog steeds in pakweg China of Bangladesh zijn, maar je kan er wel zeker van zijn dat de stukken niet door kinderhandjes werden gemaakt, of in groezelige omstandigheden en aan hongerlonen.

Duurzame winkelketen

JBC profileert zich al jarenlang als duurzame winkelketen. Zo tekende de keten in 2013 als eerste Belgische retailer het Bangladesh Veiligheidsakkoord, om veilige werkomstandigheden te garanderen voor werknemers van kledingfabrieken. Daarnaast is JBC ook aangesloten bij de Fair Wear Foundation. En nu gaat het bedrijf dus nog een stapje verder in transparantie.

Voorlopig vind je de transparantie-knop alleen bij de collectie 'I Am', maar bedoeling is dat dit in de toekomst wordt uitgebreid naar alle collecties. Op het vlak van grondstoffen is het de bedoeling dat er iets gelijkaardigs komt, want ook op ecologisch vlak wil JBC een steentje bijdragen.

We kunnen alleen maar hopen dat andere retailers mee op de kar springen, zodat de consument duidelijk weet waar schone kleren vandaar komen!

Lees meer