Vleesvervangers mogen geen 'misleidende vleesnamen' meer hebben in Nederland

Steeds meer supermarkten hebben een mooi aanbod vleesvervangers in hun schappen liggen. Meestal liggen die ver van het 'echte' vlees in de toonbank, maar toch moet vleesvervangerfabrikant De Vegetarische Slager nu de namen van hun producten veranderen wegens 'te misleidend'.

De Vegetarische Slager maakt al sinds 2010 vleesvervangers. Veel van hun creaties hebben namen gekregen die doen denken aan een stukje vlees, maar op de verpakking staat ook steeds in grote letters vermeld dat het om een vegetarisch product gaat.

Toch is het bedrijf nu -op basis van één klacht- aangespoord om de namen van hun producten te veranderen, wegens "te misleidend". Het feit dat vleesvervangers en echte stukjes vlees bijna nooit naast elkaar liggen in de winkel brengt geen zoden aan de dijk.

Enige bedrijf

Tot maart heeft De Vegetarische Slager nog tijd om hun Visvrije Tonyn, Kipstuckjes en Gerookte Speckjes een andere naam te geven. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit "zijn de namen misleidend en is dat een overtreding van de Warenwet", zo zegt een woordvoerster. Opvallend is dat geen enkele andere fabrikant van vleesvervangers een bericht kreeg van het NVWA om namen te veranderen.

Directeur van De Vegetarische Slager Jaap Korteweg is dan ook heel verbaasd over de beslissing. "Wij zijn zeker niet de enigen die namen van vlees gebruiken voor onze vleesvervangers, maar bij ons is het extra duidelijk dat het om een vleesvervangend product gaat, aangezien er in grote letters nog eens 'Vegetarische Slager' op de verpakking staat". Het bedrijf heeft dan ook laten weten dat het niet van plan is om hun namen aan te passen.

Duitsland

Vorig jaar deed de Duitse minister van Landbouw Schmidt ook al moeilijk over de benamingen voor vleesvervangers. Hij zei toen in Bild dat hij "af wil van 'vleesnamen' voor producten waar geen vlees in zit, omdat het verkeerd en verwarrend is om een 100% plantaardig product een schnitzel te noemen".

Lees meer