Vanaf vandaag verzekering tegen borst- en andere vrouwelijke kankers, maar er is een grote ‘maar’!

AG Insurance heeft een nieuwe “kankerverzekering” gelanceerd. Daarmee kunnen vrouwen die borstkanker of een andere “vrouwelijke kanker” oplopen tot 10.000 euro terugvorderen om er “huishoudhulp of een schoonheidsbehandeling” mee te betalen. Think-Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker, is niet te spreken over de stunt. Bovendien komen 50-plussers of mensen die al kanker hadden niet in aanmerking voor de verzekering. “Discriminerend”, volgens Think-Pink.

Oktober is ‘Borstkankermaand’. De vzw Think-Pink deelt lintjes uit, waarmee je de strijd tegen de dodelijke ziekte kan steunen. Nu brengt de verzekeraar AG Insurance speciaal een nieuwe verzekering voor vrouwen op de markt. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het concept: met een maandelijkse bijdrage van 4 tot 24 euro, afhankelijk van de leeftijd en de formule, krijgen vrouwen een premie van 5.000 tot 10.000 euro als ze borst-, baarmoederhals-, eierstok- of een andere kanker oplopen. Ze mogen het geld vrij uitgeven. De patiënten kunnen dit geld aanwenden voor huishoudelijke hulp, een massage of een schoonheidsbehandeling.

Think-Pink pikt het niet

Think-Pink betreurt de stunt van de verzekeraar enorm, laat woordvoerster Heidi Vansevenant aan newsmonkey weten. “Er wordt vooral ingespeeld op de angst voor kanker. Je kan je bij hen inschrijven voor de verzekeringsformule als je tussen achttien en vijftig jaar oud bent, maar een jong meisje is natuurlijk totaal nog nie bezig met het fenomeen borstkanker.”

Daarnaast is de verzekering van AG Insurance volgens Vansevenant “erg Amerikaans”. “Voor Think-Pink zijn zaken als kanker geen privéaangelegenheid, maar een taak voor de overheid. We zijn tevreden dat onze overheid daarin meegaat. We denken dat de gezondheidszorg niet op deze manier aangepakt moet worden.”

Vansevenant stelt ook dat er sprake is van discriminatie: “Ten eerste doordat net die leeftijdsgroep, die het meeste kans heeft om borstkanker op te lopen, uitgesloten wordt. De tweede groep die uitgesloten wordt, zijn de mensen die al eens kanker hebben gehad. En dan is er nog de groep met uitzaaiingen op afstand. In die groep zitten veel mensen die terminaal zijn en dus de meeste hulp nodig hebben.” Ook verwijt Vansevenant de verzekeraar enkel naar winst te kijken: “Het risico is zo laag mogelijk voor hen. Dat is een beetje gênant.”

Wel toekomst voor terugbetaalde thuishulp

Gezondheidseconoom Lieven Annemans UGent is meer genuanceerd. Hij vindt de verzekeringsformule van onrechtvaardig, maar vindt terugbetaalde huishoudhulp een goede zaak. “Ik volg Think-Pink wanneer ze zeggen dat dit geen eerlijke verzekering is", zegt Annemans aan Het Nieuwsblad. "Maar langs de andere kant ben ik wel blij met dit initiatief, omdat dit het debat opent rond het al dan niet terugbetalen van huishoudhulp. Mocht blijken dat zo'n hulp de levenskwaliteit van vrouwen met kanker wel degelijk verbetert, dan moet overwogen worden die op te nemen in de verplichte ziekteverzekering. Dan heeft iedereen die het wenst daar recht op.”

Minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) wil geen bindende uitspraken doen: “Het gaat hier om een product van een privéverzekeraar. We hebben voorlopig te weinig informatie om hier iets over te zeggen.”

De verzekeringssector reageert

AG Insurance reageert op de hele commotie door te stellen dat het voor hen niet mogelijk is om iedereen toe te laten tot hun verzekeringsformule. “We willen een verzekering aanbieden die betaalbaar is voor iedereen", klinkt het in Het Nieuwsblad. "Sluiten we bepaalde mensen met een verhoogd risico niet uit, dan zal de premie voor iedereen veel hoger zijn zodat we in dat geval geen breed publiek meer kunnen bereiken.” De verzekeraar gaat zelfs nog verder: “Een gelijkaardige verzekering voor mannen met pakweg prostaatkanker is een optie.”

Ook de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen vindt het “normaal” dat er verschillen zijn volgens risico en leeftijd. “Dat is toch ook zo bij een schuldsaldoverzekering?”, stelt woordvoerder Wauthier Robyns in Het Nieuwsblad. “Wie ouder is en zo meer risico loopt om snel te sterven, betaalt daar ook meer.” Robyns voorspelt ook dat er in de toekomst nog meer zulke “nieuwe verzekeringen” op de markt komen. “De tijd dat je als verzekeraar enkel maar hoefde te wachten tot twee auto's botsten, is voorbij. Nu zoeken we naar andere manieren om de consument te bedienen en dat is door services aan te bieden die perfect binnen één welbepaalde doelgroep passen.”

Lees meer