Catalaans regeringshoofd Puigdemont pleit voor dialoog en spelt Spaanse koning de les

De lokale Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij voorstander is van bemiddeling in de politieke crisis die in de aanloop van het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum ontstaan is, maar dat de Spaanse regering daar niet in wil meegaan. Puigdemont zou naar eigen zeggen van verschillende kanten een aanbod om te praten, gekregen hebben. Ook stelt hij dat de Spaanse koning Felipe “bewust” miljoenen Catalanen genegeerd heeft.

De Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) heeft de houding van de centrale Spaanse regering in Madrid en van koning Felipe VI van Spanje catastrofaal genoemd voor Catalonië: “Ik zal het zo vaak herhalen als nodig is: dialoog en overeenstemming zijn deel van onze politieke cultuur. Maar de staat wil niet op het aanbod ingaan." Volgens Puigdemont is de Spaanse overheid onverantwoordelijk. Dat melden persbureau Belga en persbureau ANP.

Daarnaast uitte Puigdemont kritiek op de Spaanse koning. Die noemde het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum dinsdag in een toespraak onverantwoord en ongrondwettelijk. Puigdemont redeneert dat Felipe meegaat met het beleid van de Spaanse regering, dat tegen Catalonië is. Daarmee negeert de Spaanse koning volgens hem miljoenen Catalanen.

Nieuwe verkiezingen

De Catalanen stemden zondag met 90 procent voor onafhankelijkheid. “We moeten die uitkomst respecteren", zegt Puigdemont. Hij wil naar eigen zeggen de soevereiniteit van zijn regio garanderen. Minstens 844 Catalanen en 33 Spaanse agenten raakten gewond bij spanningen rond het referendum. Mensen die wilden gaan stemmen, werden weggesleept en de Spaanse politie schoot met rubberen kogels in de menigte. Als reactie werd al een staking georganiseerd door de onafhankelijkheidsbeweging en door kleinere vakbonden.

Er wordt verwacht dat het Catalaanse parlement begin volgende week voor een afscheuring van Spanje zal stemmen. Puigdemont heeft daar niets over gezegd in zijn televisietoespraak. Als het parlement voor die onafhankelijkheid stemt, komen er nieuwe verkiezingen in Catalonië. Puigdemont zal zich dan moeten terugtrekken als Catalaanse president en een nieuwe Catalaanse regering zal met Madrid moeten onderhandelen.

Reactie Madrid

De Spaanse premier Mariano Rajoy (PP) heeft gereageerd op de uitspraken van Puigdemont door te zeggen dat Catalonië eerst de wet moet respecteren als het wil praten. Hij heeft gesteld dat hij "geen enkele vorm van chantage" zal aanvaarden en riep Puigdemont op "te stoppen met dreigen met een afscheiding".

Bij de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría (PP) klonk eenzelfde geluid. Ze beschuldigde Puigdemont ervan “buiten de wet te leven" en de Catalanen te verdelen. Ze spreekt van "plaatsvervangende schaamte" over verwijten die Puigdemont geuit heeft aan het adres van de Spaanse koning. Volgens haar hebben de meeste Catalanen de toespraak van koning Felipe ervaren als "een balsem", in tijden van "zoveel onrust en onzekerheid".

Lees meer