Ga jij dinsdag last hebben van de staking? Check het hier

Er zijn heel wat stakingen aangekondigd op dinsdag 10 oktober. Het is een werkdag, schooldag en het komt ons gewoon (zoals altijd) niet uit. De socialistische bond ACOD heeft verschillende leden, waaronder belangrijke instellingen en bedrijven, opgeroepen om te staken. Op wat kan je dinsdag minder rekenen? 

ACOD heeft een 'reactiedag' gepland zodat leden kunnen staken op 10 oktober. Dat is de tweede dinsdag van oktober, dus ook de dag waarop premier Charles Michel de beleidsverklaring voorleest in de Kamer. "De regering-Michel voert een rampzalig fiscaal beleid dat de burgers de rekening presenteert", zegt ACOD in een bericht en roept leden op om aanstaande dinsdag het werk neer te leggen.

Voorlopig spreekt men nog niet van een algemene staking omdat andere vakbonden niet mee gaan staken. Er zullen heel wat mensen aan het werk zijn, maar mogelijk met minder bezetting.

1. NMBS

ACOD Spoor kondigt een 24 urenstaking aan en dat kan effect hebben op het treinverkeer. De socialistische bond roept de NMBS op om te staken tegen de regering Michel I, die volgens de socialistische bond denigrerend doet over de inzet van het personeel.

2. De Lijn

Bij De Lijn is er ook kans op hinder. ACOD heeft de vervoersmaatschappij opgeroepen om mee te staken aanstaande dinsdag. "Drie jaar besparingsbeleid door de regeringen Michel en Bourgeois hebben de openbare diensten en hun personeel meer gekost dan hun lief is", staat er te lezen op een pamflet van ACOD.

3. Bpost

Ook Bpost zal dinsdag misschien wat verhinderd zijn. De socialistische bond staakt wel maar ACV niet. ACOD Post diende een stakingsaanzegging in voor 10 oktober, maar het is nog niet zeker of er een staking zal komen. Als ze bij Bpost staken, dan zal dat vooral zijn omdat de regering plannen heeft met betrekking tot privatisering en pensionering.

4. Steden en gemeenten

Bij instellingen van steden en gemeenten kan er ook wat hinder zijn, vooral bij de OCMW's. “Net zoals bij de andere sectoren in de openbare sector, bestaat bij het personeel van de lokale en regionale besturen veel ongerustheid over de beleidskeuzes in het Zomerakkoord van de regering Michel,” zegt Willy Van Den Berge in een bericht van ACOD.

5. Federale overheidsdiensten

Al vaak hebben wij ACOD laten vallen als het gaat om een staking. De ACOD LRB (Lokale en Regionale Besturen) heeft haar leden (zoals de Vlaamse en federale ambtenaren) opgeroepen om te staken. Doordat bepaalde dienstverleningen het werk neerleggen, zal er hinder kunnen zijn.

6. Scholen

Dinsdag kan je niet zomaar je school skippen want de lessen gaan gewoon door. Het ACOD zal wel aan scholen sensibiliseren. “ACOD Onderwijs is solidair met de andere sectoren”, luidt het in een persbericht van de socialistische vakbond.

7. Proximus

Er zal niets mis zijn met je abonnement, maar de socialistische vakbond zal wel van zich laten horen aan Proximus-verkooppunten.

8. VRT

Je zal geen vreemde beelden zien op tv of verstoringen horen op de radio. Maar ACOD zal wel protesteren tegen de besparingen van de VRT. Ze willen hierdoor beletten dat mensen hun job bij de VRT verliezen. "VRT-diensten dringen het hoge aantal uitzendkrachten op een asociale manier terug", reageert ACOD boos in een bericht.

9. Gevangenissen

Ook in de gevangenissen zal er worden gestaakt. De kans zit er dik in dat politieagenten moeten bijspringen om mee te gaan bewaken in de gebouwen. Ze zullen vooral staken tegen de beslissingen en plannen om de pensioenen af te bouwen. Daarnaast is het besparen op personeel ook een serieus knelpunt.

10. Protest tegen van alles

Aan heel wat bedrijven en centrales zullen vakbonden staan om hun zegje te doen. Denk bijvoorbeeld aan gas- en elektriciteitscentrales.

Lees meer