Gentse Overpoort gaat even 'dicht': extra zware controles en maar één ingang komende week

Bekend fenomeen: op donderdag de Overpoortstraat willen inrijden maar tegengehouden worden door wegblokkades. Da's niet abnormaal: donderdag is feestnacht voor de Gentse studenten en dan zijn auto's niet welkom. Maar volgende week kunnen ook feestgangers maar langs één kant de Overpoort in, want dan komen er extra controles van de Gentse politie. De start van het academiejaar zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. 

De Tam-tam, de Point Final, de Salamander: keuze genoeg voor iedereen die het Gentse nachtleven wil verkennen, maar nog niet uit de Overpoort durft komen. En da's het geval voor de duizenden studenten die deze maand zijn ingestroomd in het academisch leven. Helaas zorgt dat nogal eens voor overlast, en dus gaat de bekende Overpoort volgende week 'op slot'.

't Is te zeggen: er zal volgende week donderdag maar één ingang zijn aan de Gentse feeststraat. Bij die ingang wordt iedereen gecontroleerd. zo houden ze "potentiële criminelen en personen met verkeerde bedoelingen” weg, zegt de Gentse politie. “Die willen we zo veel mogelijk uit de Overpoort weg houden. Onze studenten moeten veilig kunnen feesten.”

Wat die verkeerde bedoeling juist zijn, da's niet helemaal duidelijk, maar in tijden van terreurniveau drie moeten we misschien niet al te veel opkijken van zo'n maatregel. Toch lijkt het vooral om kleine overlast te gaan. Op straat lopen met een glas, dat mag niet, plassen tegen het Liberaal archief lijkt mischien grappig maar mag ook niet en op drugs zal er ook strenger worden gecontroleerd. Een beetje tough love voor de eerstejaarsstudenten, 't is de eerste keer dat het stadsbestuur van het progressieve Gent er zo ver in gaat.

En dan hebben we het nog niet gehad over de hele heisa rond danscafé Décadance. Feest ze, Gent.

Lees meer