Gents burgemeester Termont (sp.a) beschuldigt N-VA ervan het politieke klimaat te hebben verzuurd

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) zegt dat het er te hard aan toe gaat in de Belgische politiek. Volgens hem is dat gebeurd “sinds de N-VA aan de macht is". “Ze zeggen niet waarvoor ze staan en zeggen permanent dat het de schuld van anderen is", klinkt het. Termont stelt dat hij de stap naar de politiek niet gezet zou hebben in het huidige klimaat.

In Het Creatieve Lab van Radio 1 had Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) over het huidige politieke klimaat. Volgens hem wordt de politiek in ons land steeds harder: “Die bitsigheid is niet mijn vorm van aan politiek te doen." Hij stelt dat de politiek geëvolueerd is naar “een bitsig iets, waar men afrekent en waar men op personen speelt. Ik heb een dik vel gekweekt in de loop van de jaren, maar ik heb het er wel moeilijk mee."

Geen spijt van pensioen

Termont is 64 jaar. Binnenkort gaat hij op pensioen, maar hij zal zijn job naar eigen zeggen niet missen: “Mocht u mij vorig jaar gevraagd hebben: spijt het u dat u met pensioen moet gaan, dan zou ik gezegd hebben ja. Want ik doe het ontzettend graag. Als u het mij nu vraagt, dan zeg ik: het spijt me niet dat ik met pensioen zal gaan. De manier waarop er vandaag aan politiek gedaan wordt, is niet mijn stijl om aan politiek te doen. Ik zal hier 42 jaar gezeten hebben in deze raadszaal waar we nu zijn, ik heb hier echt waar 41 jaar ontzettend veel plezier gehad, ook zware discussies gehad, en ik vind dat we ideologisch moeten strijden. Maar de wijze waarop er vandaag persoonlijke aanvallen komen, dat is niet mijn stijl om aan politiek te doen. En mocht ik twintig of dertig jaar jonger zijn, ik zou er niet aan beginnen."

Termont legt schuld bij N-VA

Volgens Termont is N-VA de boosdoener. Hij stelt dat de partij “een andere vorm en stijl” heeft om aan politiek te doen en verwijt N-VA’ers niet te zeggen waar ze voor staan. “Ze zorgen permanent dat het de schuld is van anderen, van de socialisten en van Termont”, zegt hij. “En permanent aanvallen. Ik heb in al die jaren voldoende ervaring om dat allemaal te kunnen relativeren, maar dit is echt niet de stijl van politiek doen die ik gedurende die veertig jaar gewoon was."

Lees meer