"An inferno like you’ve never seen before": opnieuw duizenden op de vlucht voor ongeziene vuurzee in Californië

Bij nieuwe natuurbranden in Californië zijn tot nu toe zeker tien mensen omgekomen. Honderden werden gewond, duizenden zijn op de vlucht. Volgens de autoriteiten zijn er zeker veertien vuurhaarden ten noorden van San Francisco onder meer rond de wijnstreken rond Napa en Sonoma Valley. Die breiden zich snel uit door de extreme droogte en de harde wind. Brandweermannen hebben het over "an inferno like you’ve never seen before". En ze zijn daar al wel wat gewoon op dat vlak.

Sinds zondagavond zijn duizenden mensen op de vlucht voor de branden die razendsnel om zich heen grijpen. Zo'n 1.500 huizen en bedrijven zijn al door het vuur verwoest en de autoriteiten noemen dat een voorzichtige schatting. Honderden brandweerlieden zijn aan het werk om te voorkomen dat er nog meer gebouwen verloren gaan. Waardoor de branden zijn ontstaan, is niet duidelijk.

De sheriff van Sonoma County meldt dat daar zeven mensen zijn omgekomen. In Napa County kwamen twee mensen om het leven en één slachtoffer overleed in Mendocino County.

Twee ziekenhuizen die bedreigd worden door het vuur zijn ook ontruimd. Er worden ongeveer 9.000 huizen bedreigd door de bosbranden.

"We hebben wel vaker meerdere vuurhaarden bestreden, maar deze keer is anders omdat ze allemaal gelijktijdig ontstonden en ’s nachts bovendien: deze vuurstorm is ongeëvenaard”, volgens Amy Head, woordvoerder van de Californische bosbrandbestrijders. “Ik gebruik dat woord, ongeëvenaard, niet graag omdat het de jongste tijd veel wordt gebruikt, maar deze branden zijn echt bijzonder en de vernietiging die ze aanrichten is navenant.”

Noodtoestand

Vannacht kondigde gouverneur Jerry Brown van Californië al de noodtoestand af in Napa County, Sonoma County en Yuba County. Naast de branden in Noord-Californië is er ook een bosbrand in het zuiden van de staat, in de buurt van Anaheim. Daar is ongeveer twintig vierkante kilometer al door de vlammen verteerd.

Ongewoon hoge temperaturen en ernstige droogte hebben in de voorbije maanden het brandgevaar in grote delen van het westen van de VS vergroot.