De tandarts flikt het weer: IJsland als groepswinnaar kleinste land ooit dat naar WK voetbal gaat

Het WK Voetbal volgend jaar in Rusland is ineens weer een pak interessanter geworden: de hartendieven van het EK vorig jaar in Frankrijk, de IJslanders, hebben zich geplaatst. Als groepswinnaar bovendien, en dan nog in een groep - laten we even eerlijk zijn - die veel zwaarder was dan wat de Rode Duivels voor de kiezen kregen. IJsland deed het bovendien met een bondscoach die nog halftijds werkzaam is als tandarts.

IJsland stuntte vorig jaar al op het EK, waar het als debutant de kwartfinales wist te bereiken en onder meer Engeland eruit speelde, maar nu heeft de voetbaldwerg van weleer zich ook voor het eerst voor een WK geplaatst.

Dankzij een 2-0 zege tegen Kosovo stelden de eilandbewoners de eerste plaats in kwalificatiegroep I veilig en daarmee het ticket voor het eindtoernooi in Rusland. Achter IJsland streden Oekraïne en Kroatië om een ticket voor de play-offs. Dat werd dankzij twee treffers van Andrej Kramaric een prooi voor de Kroaten.

Daar moesten Finland en Turkije niet eens aan te denken. Beide ploegen waren al voor de afsluitende speelronde kansloos voor WK-plaatsing. Zij sloten hun campagne af met een 2-2 gelijkspel in het Finse Turku.

Groep

Je moet niet veel van voetbal kennen om te zien dat met Turkije, Finland, Kroatië, Kosovo en Oekraïne de IJslanders het toch iets moeilijker hadden dan het parcours dat de Rode Duivels bijvoorbeeld moesten afleggen om in Rusland te geraken.

De staf en spelers van IJsland konden het gisterenavond dan ook amper bevatten dat ze erin waren geslaagd om zich voor de eerste keer in de geschiedenis te plaatsen voor het WK.

“Ik kan nu niet meer helder denken, ik zit vooral heel erg in de emotie", zei de dolblije bondscoach Heimir Hallgrímsson vlak na het laatste fluitsignaal van de met 2-0 gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo.

Hallgrímsson was tijdens het EK nog assistent-bondscoach en werd bondscoach nadat de Zweed Lars Lagerbeck afhaakte. Hallgrímsson is tandarts, een job die hij nog halftijds uitvoert.

"Ik ben ongelooflijk trots dat ik deel uitmaak van deze groep die iets bereikt waarvan we zelf nog niet eens beseffen hoe groot dit eigenlijk is. Ik ben ongelooflijk trots, vreselijk trots. Vooral op de jongens. En de rest van de staf en de fans", zei de trainer nog.

Record

Voormalig AZ-aanvaller Jóhann Berg Gudmundsson, die tegenwoordig onder contract staat bij het Engelse Burnley, nam tegen Kosovo de 2-0 voor zijn rekening en ook hij kon na afloop zijn geluk niet op.

"Dit is geweldig. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. We gaan gewoon naar het WK, dat is het enige wat telt. Dit is de droom van alle IJslanders geweest die geïnteresseerd zijn in voetbal. Het WK is het grootste wat er is in de voetballerij en daar zijn wij straks bij. Ik kan niet wachten op volgend jaar zomer en hoop dat we het dan nóg beter gaan doen dan momenteel."

IJsland is meteen - tenminste qua inwonersaantal - het kleinste land dat ooit van start gaat op een WK voetbal. Tot nu was dat Trinidad & Tobago in 2006 (1,3 miljoen inwoners), gevolgd door Noord-Ierland (1,85 miljoen), Slovenië (2 miljoen), Jamaica (2,9 miljoen) en Wales (3,1 miljoen). IJsland telt iets van een 335.000 inwoners.

Lees meer