Wat was er vanmorgen aan de hand in Antwerpen? Heel de lucht kleurde paars

Een paarse, roze, dromerige lucht is altijd mooi tijdens een zonsopgang of -ondergang. Maar vanmorgen was er toch iets helemaal anders aan de hand in het Antwerpse. De lucht in de regio Boechout/Wommelgem/Mortsel kleurde helemaal paars. Wat was er aan de hand?

Je hoeft Antwerpen niet gepasseerd te zijn om ervan te weten: in Boechout, Wommelgem, Mortsel en omstreken kleurde de lucht knalpaars. Luisteraars belden naar de radio en er werden talloze foto's op sociale media gezet. Iedereen vroeg zich natuurlijk af van waar de opvallende kleur ineens kwam. De natuur had er alleszins niets mee te maken.

Luchtvervuiling

Nee, de luchtvervuiling is de boosdoener. En die kwam van roze ledverlichting die gebruikt wordt om planten sneller te doen groeien. In dit geval was het afkomstig van een serre in Vremde, een deelgemeente van het Antwerpse Boechout.

Weerman David Dehenauw geeft alvast een woordje uitleg over het verschijnsel aan Het Nieuwsblad: "Door de vervuiling vanaf de grond zijn meer aerosolen (kleine luchtdeeltjes) dan gewoonlijk in de lucht geweest en die hebben die paarse kleur veroorzaakt. Het heeft voor dat effect niet zo veel belang van waar die deeltjes komen, als ze er maar zijn." Een spectaculaire lucht dus deze ochtend. En dat tijdens de zwaarste spits van het jaar. Toeval?

Lees meer