Goed nieuws voor verplegers: 95.000 van hen krijgen eind dit jaar een extraatje van 130 euro

Ben je verpleegkundige? Spring dan maar een gat in de lucht, want op het einde van het jaar krijgen 95.000 mensen uit de private zorgsector een extraatje van 130 euro bruto. Dat is een maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Ministers De Block (Open Vld) en Peeters (CD&V) zijn op het federale niveau al een tijdje aan een sociaal akkoord aan het sleutelen voor de private zorgsector. Daarin worden de loon- en arbeidsvoorwaarden voor werknemers vastgelegd voor de komende vier jaar. Dat schrijven de kranten van De Persgroep.

Het belangrijkste en gevoeligste punt van het akkoord is de zogenaamde functieclassificatie. Die bepaalt welk loon aan een bepaalde functie verbonden is. Er wordt nu hevig over die regeling gediscussieerd. In de private zorgsector verdienen mensen met een hoger diploma namelijk nog steeds meer voor dezelfde job dan hun collega's met een lager diploma. Met de update van de functieclassificatie zullen sommige werknemers een loonsverhoging krijgen. De overheid had daar 50 miljoen euro voor opzijgezet, maar Peeters en De Block legden gisteren veel later dan verwacht een eerste ontwerpakkoord voor. Daardoor zullen de lonen in 2017 niet meer worden aangepast, want ook de werkgevers en de vakbonden moeten nog gehoord worden.

Het gevolg: de 50 miljoen euro voor dit jaar wordt verdeeld over alle 95.000 verpleegkundigen in de private zorgsector. Eind 2017 krijgen ze allemaal een premie van 130 euro bruto. Vorig jaar waren er in ons land in totaal 195.030 actieve verpleegkundigen. Ongeveer de helft van hen werkt in de private sector.

Lees meer