2017? In Malawi zijn zeker zeven mensen vermoord omdat ze vampiers zouden zijn

In Malawi zijn zeker zeven mensen vermoord omdat ze zich zouden hebben gedragen als vampiers. De overheid heeft een avondklok ingesteld om meer moorden te voorkomen. 

De geruchten over vampirisme zouden zijn ontstaan in buurland Mozambique. Dorpsbewoners in het zuiden van Malawi zijn ondertussen zo bang dat ze verscheidene wegen afgezet hebben en op de “vampieren” aan het jagen zijn.

Al zeker zeven mensen zijn ondertussen vermoord omdat ze ervan verdacht worden menselijk bloed te drinken. De situatie is zo gevaarlijk geworden dat de VN medewerkers in vier districten van het land moest terugtrekken.

President Mutharika stelt een onderzoek in naar de situatie, die hij “verontrustend” en “afgrijselijk” noemt. Hij riep ook een avondklok af: inwoners mogen na 17 uur niet meer buitenkomen.

Complot

De hele vampieren-toestand duurt ondertussen al weken, en eerder probeerde de regering al verschillende keren de bevolking gerust te stellen. Maar blijkbaar zonder effect.

Wat zeker niet helpt is dat veel mensen in Malawi ervan overtuigd zijn dat de vampieren samenwerken met de overheid. Een ander hardnekkig gerucht is dat de vampieren werken voor hulporganisaties en dat ze bloed moeten “oogsten” voor mensen in het Westen.

Het is ook niet voor het eerst dat er onrust ontstaat in Malawi vanwege dit soort redenen. Veel inwoners van het land geloven in hekserij. In 2002 werden er ook al mensen vermoord omdat ze vampiers zouden zijn.

Arm

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Het heeft meer dan 18 miljoen inwoners, met een groeicijfer van 2,75%. Kindersterfte is er hoog en de levensverwachting bij de geboorte ligt op 50,03 jaar. Malawi kent een hoog percentage volwassenen die besmet zijn met hiv/aids (ongeveer 930.000 volwassen, wat 11,9% van de bevolking is). Er vallen ongeveer 68.000 doden per jaar door aids, en per dag raken ongeveer 250 mensen geïnfecteerd. Ten minste 70% van de ziekenhuisbedden in Malawi zijn bezet door aidspatiënten.

Lees meer