Rajoy legt Catalonië mes op de keel: geen dialoog over onafhankelijkheid

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) heeft nog eens herhaald dat hij met de Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Si) wil praten, maar niet als het over onafhankelijkheid gaat. De Spaanse regering gaat nu officieel aan Catalonië vragen of het de onafhankelijkheid uitgeroepen heeft. Dat is een eerste stap om het beruchte artikel 155 te gebruiken, waarmee Madrid de zelfstandige bevoegdheden van de regio af kan nemen.

De Spaanse regering wil met Catalonië over van alles in dialoog gaan, of het nu financiën, publieke dienstverlening of de regels voor autonomie is. Maar over internationale bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen tussen Catalonië en Spanje over zelfstandigheid hoeft Puigdemont met geen woord te reppen. Dat melden persbureau ANP en de VRT. Volgens Rajoy zijn er “onvoldoende redenen” voor onafhankelijkheid en is “de steun ervoor ook niet zo vreselijk groot". "Er is geen bemiddeling mogelijk tussen de democratische wet en ongehoorzaamheid en illegaliteit”, zei Rajoy ook.

Verder benadrukte Rajoy in zijn toespraak in het parlement dat Puigdemont snel duidelijkheid moet geven: heeft het regionaal parlement van Catalonië nu gisteren de onafhankelijkheid uitgeroepen door er een verklaring over te ondertekenen of zijn die plannen afgelast? Daarvoor geeft hij de Catalanen vijf dagen. Eerder waarschuwde Rajoy dat Catalonië desnoods onder rechtstreeks bestuur van de regering in Madrid kan komen. Daarvoor zou hij het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet in moeten roepen, waarmee hij Catalonië onder het centraal bestuur van Madrid kan plaatsen.

Rajoy spreekt lovende woorden over Spaans politieoptreden

Ook bedankte Rajoy in zijn speech “diegenen die hun plicht hebben gedaan in de verdediging van het algemeen welzijn”. Daarmee verwijst hij naar de Nationale Politie en de Guardia Civil. Zij hebben hun taak volgens de Spaanse eerste minister “met toewijding en professionaliteit uitgevoerd”. Er gingen echter beelden viraal van erg gewelddadig politieoptreden in Catalonië. Puigdemont veroordeelde de politieacties scherp. Maar Rajoy legt net de verantwoordelijkheid voor het politiegeweld in Catalonië bij Puigdemont. "Degenen die het referendum hebben georganiseerd, hebben de manifestanten aangezet om de politie te verhinderen hun werk te doen”, zei Rajoy. “Wij hebben gehandeld zoals elk ander democratisch land gedaan zou hebben."

“Frauduleus” referendum

Rajoy beëindigde zijn speech door het referendum "frauduleus" te noemen: “Er zijn geen bewijzen dat de resultaten transparant of accuraat waren.” De premier stelt dat het resultaat van het referendum op voorhand bekend was. Volgens hem waren er in sommige kiesdistricten bovendien stemmen dan inwoners.

Lees meer