Vuurstorm Californië wordt alleen maar erger, nu al meer dan 600 mensen vermist, vlammen verteren alles in hun pad

Door de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië worden nu al zeker zeshonderd mensen vermist. De Californische brandweer spreekt van een catastrofale natuurramp. In de staat woeden momenteel 22 brandhaarden, vijf meer dan gisteren. Het vuur verspreidt zich razendsnel door de wind en droogte. Soms zelfs sneller dan brandweermensen kunnen rennen.

Verwacht wordt dat het vuur verder oplaait door de harde wind. De brandweer vreest bovendien het ergste; de angst bestaat dat afzonderlijke brandhaarden bij elkaar komen en veranderen in één groot inferno.

Vooral in het noorden van Californië is de verwoesting door de branden enorm. Grote delen van de bekende wijnstreken Napa en Sonoma zijn geëvacueerd. Complete buurten zijn in de as gelegd. In totaal zijn zeker 3.500 gebouwen en huizen vernietigd door het vuur.

Volgens de lokale autoriteiten verlopen veel evacuaties chaotisch en kunnen veel mensen familie en vrienden moeilijk bereiken door verwoeste telefoon- en internetverbindingen.

Moeilijk

Tot dusver zijn bij de natuurbranden zeker 23 mensen om het leven gekomen. De brandweer vreest dat het dodental de komende dagen verder zal oplopen.

Zo'n achtduizend brandweermannen bestrijden het vuur. Hun werkzaamheden worden bemoeilijkt door de weersomstandigheden. In veel gebieden draait de wind vaak, waardoor het vuur steeds van richting verandert.

Door de vele brandhaarden in de staat zijn sommige plaatsen moeilijk bereikbaar. Tientallen helikopters vliegen over het rampgebied om branden te blussen en achterblijvers op te pikken.

Tot nu toe is zo'n 686 vierkante kilometer in as gelegd.

Lees meer