We weten nu waarom zijn minister van Buitenlandse Zaken Trump een “achterlijke idioot” noemde

Vorige week lekte uit dat een breuk tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tilerson en Donald Trump en zijn entourage in het Witte Huis nakend is. Eén van de redenen is dat Tillerson Trump na een meeting in het Pentagon een “fucking moron” (achterlijke idioot) had genoemd. We weten nu waarom Tillerson die opmerking maakte: nadat Trump had gesuggereerd om het nucleair arsenaal van de VS te vertienvoudigen. 

Tijdens een meeting met zijn senior administration in juli liet Trump vallen dat het een goed idee zou zijn dat de VS z’n nucleair arsenaal weer zou opbouwen naar het niveau van tijdens de Koude Oorlog. Toen hadden de Amerikanen 32.000 inzetbare nucleaire wapens, nu zijn het er ongeveer 4.000.

Trump woest, schuld van de pers

Het nieuws werd uitgebracht door NBC, en Trump reageerde woest. Hij noemde het “pure fictie” en greep het aan om te suggereren dat de zendlicentie van “oneerlijke media zoals NBC” misschien maar moest worden ingetrokken, want “bad for our country”.

“It is frankly disgusting the press is able to write whatever it wants to write”, zei Trump ook. (“Het is eerlijk gezegd walgelijk dat pers mag schrijven wat ze wil.”)

NBC heeft het verhaal van de meeting op 20 juli nochtans uit verschillende bronnen, onder meer in het Pentagon. En hoewel Trump en het Witte Huis eerder ontkenden dat Tillerson de president een “fucking moron” had genoemd, hebben verschillende andere media vernomen van bronnen in het Witte Huis dat Tillerson dat wel degelijk deed en dat de minister van Buitenlandse Zaken daarvoor zou worden op straat gezet. Alleen een tussenkomst van vice-president Pence kon dat voorkomen.

Tillerson zelf heeft overigens nog steeds niet ontkend dat hij zijn president een achterlijke idioot noemde.

“Eleventy bazillion dollars”

Los van de regels van het fatsoen, kan je het hem ook niet echt kwalijk nemen, die opmerking. Het idee om het nucleair arsenaal van de VS spectaculair uit te bouwen is om verschillende redenen inderdaad “idioot”.

Om te beginnen: het is onbetaalbaar. Het onderhouden en moderniseren van het bestaande nucleaire arsenaal kost de VS al meer dan duizend miljard euro over de volgende tien jaar. Gevraagd naar wat een arsenal zoals gesuggereerd door Trump zou kosten, is het antwoord van experts “eleventy bazillion dollars”. Of: ondenkbaar, compleet onbetaalbaar.

Het zou trouwens ook gewoon niet mogen, ten minste als we er van uitgaan dat de VS de verdragen die het zelf afsloot zou respecteren. Alle non-proliferatieverdragen van na 1968 stipuleren dat er afgebouwd moet worden en dat er zeker voor Rusland en de VS geen nucleaire wapens mogen bijkomen.

Als Trump het Amerikaans nucleair arsenaal zou uitbreiden, zou dat volgens experts gewoon ertoe leiden dat andere landen moeten volgen. “A runaway nuclear arms race” heet zo’n scenario.

"Verschillend wereldbeeld"

Eén van de bronnen die details hebben gelekt over de meeting zegt nog behoorlijk diplomatisch dat tijdens de vergadering bleek dat “de opperbevelhebber, de leden van zijn kabinet en het Pentagon een verschillend wereldbeeld hebben”.

De belangrijke strategische vergadering moest trouwens in twee keer gebeuren: ze ging door in het Oval Office op 19 juli, maar “omdat het toen moeilijk was om de aandacht van de president erbij te houden” moest er een tweede komen, op 20 juli, in het Pentagon.

De bronnen van NBC binnen het Pentagon zeggen ook dat verschillende aanwezigen erg schrokken van Trumps kijk op “national security issues from the Korean Peninsula to Iraq and Afghanistan”.

De bewuste meeting werd bijgewoond door deze mensen: vice president Mike Pence, Treasury Secretary Steven Mnuchin, generaal Joseph Dunford (chairman of the Joint Chiefs of Staff), generaal Paul Selva(vice chairman Joint Chiefs of Staff), defensieminister James Mattis en zijn deputé Patrick Shanahan, Steve Bannon (toen nog Trumps adviseur), zijn schoonzoon Jared Kushner en toenmalig chief of staff Reince Priebus, toenmalig woordvoerder Sean Spicer en toenmalig director of Oval Office operations Keith Schiller.

Lees meer