Groot-Brittannië in de rouw na de dood van Jeremy, 'de eenzaamste slak ter wereld'

Droevig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk want daar is Jeremy overleden. Jeremy is een slak die een jaar geleden een lokale celebrity werd door een vervelend probleem. Omdat zijn slakhuis naar links krult, vond Jeremy niemand om mee te paren. De BBC ging op zoek naar een partner ... maar ook dat liep niet af zoals verhoopt. Het begin van het droevige levensverhaal van 'leftie' Jeremy.

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar het huisje van tuinslakken draait normaal altijd naar dezelfde kant. Maar bij één op de miljoen slakken is dat omgekeerd. Dat is een groot probleem want slakken paren zijwaarts tegen elkaar en dus kan een 'linkse' slak niet paren met een 'rechtse' gewone slak. In principe zijn slakken hermafrodiet en kunnen ze dus ook met zichzelf paren, maar dat doen ze liever niet ... hoe zou je zelf zijn?

Een voorbeeld van zo'n 'linkse' slak is Jeremy. Die slak werd in oktober vorig jaar gevonden op een vuilnisbelt en met de hulp van de BBC ging de universiteit van Nottingham op zoek naar een partner voor hem. Dat is interessant omdat ze zo wilden zien of zo'n slakken de 'linksheid' doorgeven of niet. Er is namelijk mogelijk een link tussen die genetische afwijking van slakken en een aandoening bij mensen waarbij je hart aan de andere kant staat.

Eenzaam in een driehoeksverhouding

De zoektocht van de BBC leverde twee andere 'linkse' slakken op. Lefty werd gevonden in Ipswich in Engeland en Tomeau werd overgevlogen van een slakkenboerderij op het Spaanse eiland Mallorca.

Maar terwijl Jeremy (de kleine bruine slak op de foto) zich al verheugde op leuke momenten toonden zijn twee nieuwe vriendjes Lefty en Tomeau vooral interesse in elkaar. In mei vorig jaar kregen de twee zo'n 170 nakomelingen, maar was Jeremy nog altijd alleen. Hij bleef proberen, maar geluk was blijkbaar niet weggelegd voor de eenzame slak

Overleden ... maar met nageslacht

Daarna hoorden de vele fans van Jeremy lang niets meer van de slak tot gisteren ineens het bericht kwam dat hij overleden was. De slak was twee jaar oud en stierf van ouderdom.

Maar de universiteit van Nottingham had ook goed nieuws, want Jeremy was blijkbaar een oude snoeper. Eén week voor zijn dood had hij dan toch eindelijk nageslacht gekregen ... met zijn oude Spaanse liefdesrivaal Tomeau.

En wat heeft het onderzoek opgeleverd?

Hoewel er ondertussen zeven linkse slakken verzameld zijn en die samen duizenden kinderen hebben voortgebracht, is geen van hen een 'lefty'. Toch vermoeden de onderzoekers dat in de komende generaties er nog linkse slakken zullen uit voortkomen. En zo is het onderzoek zeker niet voor niets geweest, al was het maar omdat Jeremy dan toch de liefde heeft gevonden.

Bekijk het nageslacht van Jeremy:

Lees meer