Gentse De Krook in top 10 van mooiste bibliotheken ter wereld: dit is waarom

De BBC heeft De Krook in Gent uitgeroepen tot één van de tien mooiste en modernste bibliotheken ter wereld. De grootste troef van het nieuwe bouwwerk: het contrasteert sterk met de andere historische monumenten in Gent. De stad wordt ook “een middeleeuwse metropool" genoemd "met een grote studentenpopulatie en net zo mooi als Brugge”.

De Krook in Gent behoort volgens de BBC tot de mooiste en modernste bibliotheken ter wereld. De omroep meldt ook dat de strakke metaalstructuur van "het open huis voor kennis en innovatie" het verwaarloosde stadsgebied aan de waterkant heeft doen heropleven. “Je kunt er zelfs aan 3D-printen doen”, staat er geschreven over “het balkon over de stad".

Andere bouwwerken in de top 10 van de BBC waren van onder meer de Library of Birmingham in Engeland, de Bibliotheca Alexandria in Egypte, het Library and Learning Centre aan de universiteit van Wenen en de Philological Library aan de Vrije Universiteit van Berlijn. De Krook werd gebouwd op initiatief van stad Gent, de UGent en IMEC. In maart ging de bibliotheek open voor het publiek. De werken aan het pand van 17.500 vierkante meter duurden drie jaar en hebben 65 miljoen euro gekost. Het ontwerp is van Ralf Cousée, Klaas Goris en Spaans-Catalaanse architectenbureau RCR Arquitectes.

Lees meer