De kogel is door de kerk: sp.a en Groen komen op met gezamelijke Antwerpse lijst

Vandaag zaten zowel sp.a als Groen samen om te beslissen of ze ermee akkoord gaan om met een gezamenlijke lijst op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Eerder deze week stelden de partijen hun voorstel voor en vandaag zaten de lokale afdelingen van beide partijen samen. Zowel sp.a als Groen gaven groen licht en de lijst 'Samen' is dus een feit. 

Volgend jaar trekken we weer naar de stembus en in Antwerpen zal de verkiezingsstrijd dus voornamelijk gaan tussen twee lijsten. De N-VA van huidig burgemeester Bart De Wever enerzijds en het kartel tussen sp.a, Groen en een aantal onafhankelijke kandidaten, 'Samen' anderzijds. De plannen voor het linkse kartel werden eerder deze week bekendgemaakt, maar moesten nog groen licht krijgen van de lokale afdelingen van sp.a en Groen. En dat kregen ze.

sp.a haast unaniem, Groen nipt akkoord

Vandaag zaten de lokale afdelingen van zowel sp.a als Groen samen om zich te buigen over het voorstel om als gezamenlijke lijst 'Samen' op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Bij sp.a werd vanmiddag bijna unaniem gekozen voor het kartel. Van de 200 stemgerechtigden stemde slechts één persoon tegen en was er één onthouding.

Bij Groen lagen de kaarten iets anders. Voormalig Groen-boegbeeld Mieke Vogels liet zich eerder vandaag nog kritisch uit over het kartel. "Ik denk dat het een publiek geheim is dat ik niet echt pro-kartel ben, maar ik ben vooral niet overtuigd door het inhoudelijk platform dat ernaast ligt", liet ze weten aan de VRT. "Ik vind het zeer zwak, een beetje grijs." Vogels is van mening dat Groen alleen naar de kiezer moet trekken nu ze het goed doen in de peilingen. "Op een moment dat de kiezer nood heeft aan duidelijke standpunten en eigenlijk de standpunten van Groen ook lust, is het niet de moment om al vóór de verkiezingen water in de wijn te doen in een soort bondgenootschap." Toekomstig lijsttrekker van 'Samen' Wouter Van Besien sprak vanmorgen in De Zevende Dag zijn ongerustheid uit over de stemming vandaag. "Het zal een pittig debat worden en we weten niet wat de uitkomst is. Ik denk dat er goede argumenten zijn om deze kans te grijpen."

Maar uiteindelijk gaven ook de leden van Groen hun fiat voor de gezamenlijke lijst 'Samen'. 76 procent van de leden gaf er groen licht voor het kartel. Wouter Van Besien zal het dus opnemen tegen Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) in de strijd voor de Antwerpse burgemeesterssjerp. Jinnih Beels, voormalig politiecommissaris in Mechelen krijgt de tweede plaats van het kartel, Antwerps voorzitter van sp.a Tom Meeuw sluit de top 3 af. De rest van de lijst zal de komende weken bekendgemaakt worden. Naast leden van sp.a en Groen zal ook een op de vijf plaatsen weggelegd zijn voor onafhankelijke kandidaten.

Lees meer