’t Is al half oktober maar opnieuw zeker acht doden door enorme bosbranden in Spanje en Portugal

We zijn al half oktober, maar door de droogte en de hoge temperaturen braken er de afgelopen dagen tientallen grotere en kleinere natuurbranden uit in het noordwesten van Spanje en Portugal. In totaal werden er meer dan 300 brandhaarden gemeld. Zeker acht mensen stierven door de bosbranden.

Drie van de Portugese slachtoffers vielen in het centrale district Coimbra, waar eerder deze zomer al de noodtoestand van kracht was. In juni verwoestten brandhaarden naar schatting ruim 40.000 hectare bos in de regio ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. In totaal 64 mensen kwamen om en er vielen meer dan 150 gewonden.

Ingesloten

In Centraal-Portugal zijn ook nu weer zeker zes doden gevallen. Ook zouden er minstens 25 gewonden zijn. In de Spaanse regio Galicië kwamen zeker twee mensen om het leven. De slachtoffers reden in een busje dat bij de plaats Nigrán door de vlammen werd omsloten. Er zijn veel brandhaarden in de omgeving van de stad Vivo.

De branden in de provincie Pontevedra in Noord-West Spanje zijn volgens de autoriteiten overgewaaid uit Portugal, of aangestoken. Door droogte, hoge temperaturen en een harde wind die waait vanaf de Atlantische Oceaan zijn ze moeilijk te bestrijden.

© epa

© epa

© epa

Lees meer