Repressie gaat verder: twee leiders onafhankelijkheidsbeweging Catalonië in gevangenis gestoken

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft twee separatistische leiders uit Catalonië gevangen gezet. Tegen de twee loopt een onderzoek naar opruiing, omdat ze een belangrijke rol zouden hebben gespeeld bij demonstraties in Barcelona in september, voorafgaand aan het omstreden referendum over onafhankelijkheid. Die demonstraties verliepen overigens volledig geweldloos aan de Catalaanse kant.

De twee zijn Jordi Sanchez van de Catalaanse Nationale Vergadering en Jordi Cuixart van de organisatie Omnium Cultural. Er werden ook twee hoge politie-officieren uit Barcelona verhoord.

Madrid onderzoekt of de vier zich hebben schuldig gemaakt aan opruiing tijdens demonstraties in Barcelona op 20 en 21 september. Tijdens die betogingen werd opgeroepen tot massale deelname aan het referendum op 1 oktober, dat volgens de Spaanse regering onwettig was.

Nadat de twee waren vastgezet verzamelden zich zo'n 200 mensen bij het Catalaanse regeringsgebouw in Barcelona om te demonstreren. De demonstranten scandeerden "vrijheid" en droegen spandoeken met het woord "democratie" erop.

Nog meer arrestaties op komst

Leden van de organisaties van Sanchez en Cuixart hebben heel Catalonië opgeroepen vandaag om 12 uur het werk neer te leggen uit protest tegen de aanhouding van de twee.

Er worden nog meer arrestaties van Catalaanse leiders verwacht in de nasleep van het referendum.

Het openbaar ministerie had ook opgeroepen tot het oppakken en vastzetten van de Catalaanse politiechef Trapero, onder meer voor het negeren van bevelen op de dag van het referendum, maar de rechter heeft dat afgewezen. Wel moest Trapero zijn paspoort inleveren en moet hij zich geregeld melden bij justitie.

Gisteren werd ook bekend dat de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria de Catalaanse premier Carles Puigdemont tot donderdagochtend 10 uur heeft gegeven om duidelijkheid te verschaffen over het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Lees meer