Björk beschuldigt "Deense regisseur" van seksuele intimidatie, Lars Von Trier ontkent dus treedt de zangeres in detail

De zaak Harvey Weinstein heeft een hele stroom getuigenissen over seksuele intimidatie in gang gezet. In Hollwood, in Vlaanderen en daarbuiten op sociale en reguliere media maakt de ene na de andere getuigenis duidelijk hoe vrouwen al decennialang als gebruiksobject gezien worden door mannen in vaak hogere machtsfuncties. In de entertainmentindustrie en daarbuiten. Nu beschuldigt Björk ook een "Deense regisseur" in een post op haar Facebookpagina.

De IJslandse zangeres/actrice Björk laat in haar post weten geïnspireerd te zijn door de stroom van getuigenissen om zelf te vertellen over wat haar overkomen is met een Deense regisseur. Nu heeft Björk maar in een handvol films meegespeeld en was er maar één daarvan geregisseerd door een Deense regisseur: Dancer In The Dark van de beroemde regisseur Lars Von Trier.

In haar post schrijft Björk dat ze van zodra ze de acteerwereld binnenstapte, ze merkte dat seksuele intimidatie er "de norm" was, dat een regisseur zijn actrices mag intimideren en aanraken zoveel hij maar wil en dat het instituut film dat ondersteunt..

De samenwerking tussen Björk en Lars Von Trier liep destijds niet van een leien dakje, dat is algemeen geweten. Toen de film in 2000 in Cannes op première ging vertelde Von Trier daar honderduit over hoe moeilijk Björk was geweest om mee samen te werken. Zij schrijft nu dat zij geframed werd als "de moeilijke" nadat ze de regisseur had afgewezen.

Het regent ontkenningen

En evenzeer als het beschuldigingen regent, regent het ontkenningen. Lars Von Trier heeft in de Deense krant Jyllands Posten de beschuldigingen van Björk ontkend. Hij erkent dat ze niet goed met elkaar overweg konden, maar dat ze anderzijds wel één van de beste prestaties in één van zijn films ooit heeft geleverd. De producent van Dancer In The Dark treedt Von Trier bij en stelt dat zij de slachtoffers waren, en niet Björk.

Daar stopt het verhaal niet, want in de geest van #metoo heeft ze besloten om in detail te treden. Ze beschrijft hoe de regisseur haar soms minutenlang vastpakte, hoe hij een explosie van woede kreeg toen ze hem na twee maanden zei dat ze dat soort aanrakingen niet op prijs stelde en hoe hij een keer in haar kamer klom, langs het balkon, duidelijk met seksuele bedoelingen, terwijl zijn vrouw in de naburige kamer lag te slapen.

Ook Oliver Stone

En daar stopt het niet, want ook Carrie Stevens, een ex-model bij Playboy, getuigde al van seksuele intimidatie door een andere regisseur, Oliver Stone. En de getuigenis van Stevens is geen alleenstaand geval, want ook actrice Patricia Arquette heeft het al over seksuele intimidatie en Oliver Stone in één en dezelfde zin gehad.

En zo lijkt het nog steeds alsof we nog maar het topje te zien krijgen van een hele grote en vieze ijsberg die geen flatterend beeld nalaat van de man...

Lees meer