Chinezen beweren dat grensoverschrijdend gedrag alleen maar "een Westers probleem is"

Een Chinese krant heeft zich een hoop woede op de hals gehaald nadat ze een opiniestuk publiceerden waarin ze schrijven dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een Westers probleem is. De auteur van het stuk beweert dat in China zoiets nooit zou voorvallen.

Terwijl in de hele wereld vrouwen hun ervaringen delen over seksueel grensoverschrijdend gedrag met de hashtag #MeToo, publiceert de krant China Daily een opiniestuk waarin de auteur van het stuk beweert dat dergelijk gedrag niet voorvalt in China.

"Chinese mannen leren om hun vrouwen te beschermen. Ongepast gedrag naar vrouwen toe, spreekt dan ook alle Chinese waarden en normen tegen. Het is eerlijk om te zeggen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook voorkomt in China, maar zeker niet zo frequent als in het Westen", zo schrijft Sava Hassan.

"Mannen veel te verlegen"

Hassan, die zelf leraar is, beweert ook nog dat hij veel van zijn mannelijke studenten "veel te verlegen waren om avances te maken naar hun vrouwelijke medestudenten". Of hoe dat volgens de auteur voldoende staaft dat er amper wangedrag voorkomt in China.

Nog meer is dat Hassan zegt dat hij de kwestie van Harvey Weinstein heeft aangekaart bij zijn studenten "en dat de reacties gingen van gedegouteerd zijn door Weinsteins gedrag tot het gedrag van Weinstein steken op de ambitieuze vrouwen die zo ver wilden gaan voor een filmrol". U leest het goed, het is de schuld van de vrouwen volgens sommige studenten van Hassan.

Storm van protest

Het hoeft niet gezegd te worden dat de China Daily en de auteur zelf een storm van protest over zich heen kregen toen het opiniestuk gepubliceerd werd.

Universiteitsstudenten, fabriekswerkers en werknemers uit de filmindustrie tonen aan dat seksueel wangedrag wel degelijk plaatsvindt in China, zo blijkt ook uit eerder gemaakte studies.

Huiselijk geweld sinds 2015

Dat de Chinese overheid oogkleppen ophoudt, blijkt ook uit het feit dat de Chinese politie pas twee jaar geleden een eerste klacht van huiselijk geweld heeft behandeld.

Voor die tijd werd huiselijk geweld niet onderzocht of opgevolgd door de instanties, "omdat het om een familiekwestie ging", zo schrijft The Guardian. Het is dus wel duidelijk dat China problemen moet willen zien vooraleer ze opgelost kunnen worden.

Ook Rusland "heeft geen probleem"

Ook Rusland kent geen problemen met grensoverschrijdend gedrag, zo zegt de eerste eredame van Miss Russia 2017, Ksenia Alexandrova. In The Moscow Times zegt ze "dat het te danken is aan het beleid van Poetin dat Rusland geen problemen heeft met seksueel wangedrag. Je hoort in Rusland weinig over dergelijk gedrag en ik ben daar heel blij om", zo zei de runner-up. Miss Russia zelf, Polina Popova, treedt haar eerste eredame bij in die mening.

Rusland maakt helaas ook een slechte beurt als het op huiselijk geweld aankomt. Afgelopen januari stemde de Russische regering nog bijna unaniem een wetsvoorstel goed om huiselijk geweld te minimaliseren tot een administratief misdrijf.

Lees meer