Epic fail en wellicht Trumps meest ongepaste uitspraak ooit

De Amerikaanse president Donald Trump is erin geslaagd om aan een oorlogsweduwe te zeggen "dat haar man wist waarvoor hij tekende" toen hij in het leger trad. Het is niet voor het eerst dat Trump families van gesneuvelde militairen beledigt.

Afgelopen week werden vier Amerikaanse soldaten in een hinderlaag gelokt in het Afrikaanse Niger. Eén van die soldaten is de 25-jarige LA David Johnson. De weduwe van Johnson ging het lichaam van haar man groeten bij aankomst in de Verenigde Staten. Onderweg naar de tarmac kreeg Myeshia telefoon van president Trump, zo schrijft Local 10.

Ongevoelige uitspraak

Hij belde om zijn steun te betuigen, maar deed dat op zijn geheel eigen manier. Volgens Frederica Wilson, die bij de weduwe van Johnson in de auto zat, zei Trump "dat Johnson wist waarvoor hij tekende toen hij in het leger trad ... maar wanneer het (sterven, nvdr) gebeurt, doet het toch pijn".

"Voor mij is die uitspraak zo ongevoelig. Hij mocht dat niet gezegd hebben", zegt ze aan tv-station WPLG Miami. "Het is iets dat je kan zeggen in een gesprek, maar niet aan een rouwende weduwe", vervolgt Wilson.

"Woorden verdraaid"

Trump reageerde snel via zijn favoriete communicatiekanaal "dat het congreslid zijn woorden volledig verdraaid heeft én dat hij daar bewijs voor heeft." Wilson reageerde op CNN dat zij niet de enige was in de auto die de uitspraak van Trump heeft gehoord en dat ze dus niet onder de indruk is van Trumps 'bewijsmateriaal'.

Myeshia Johnson, die overigens zwanger is van haar derde kind met de omgekomen militair, heeft gereageerd dat ze niet meer alles kan herinneren dat er tijdens het gesprek met de president gezegd. De vrouw blijft nu achter met hun 6-jarige dochter, 2-jarig zoontje en een baby die in januari wordt verwacht.

"Enige president die belt"

Trump kon het trouwens ook niet nalaten om op een persconferentie naar aanleiding van de omgekomen soldaten mee te delen "dat hij de enige president is die families van omgekomen militairen opbelt". Daarmee lanceerde Trump een zoveelste leugen, zo schrijft Huffington Post.

Het is algemeen geweten dat de meeste presidenten een brief schrijven aan families na een verlies, maar van president George W. Bush en Barack Obama is geweten dat zij families hebben gebeld en zelfs hebben ontmoet na het sneuvelen van een soldaat.

Leugenaar

Achteraf probeerde Trump zichzelf nog uit zijn eigen leugen te praten door te zeggen "dat hem verteld werd dat Obama niet vaak belde met achtergebleven familieleden". Zoals gewoonlijk ontplofte Trumps uitspraak in zijn eigen gezicht, want veel nabestaanden postten berichten op sociale media waarin ze Trump uitschelden voor leugenaar en schrijven over de boodschappen die zij gekregen hebben van voormalige presidenten.

 

Lees meer