Zes dagen bioscoopplezier, zes films: deze moet je zeker gaan bekijken op Razor Reel, het festival voor de fantastische film

Van 26 tot en met 31 oktober kunnen genreliefhebbers in Brugge terecht voor de 10de jaargang van het Razor Reel Flanders Film Festival. Een feestelijke editie met naast een sterke selectie fantastische films ook tal van randactiviteiten gaande van lezingen en retrospectieven tot Q&A’s met de aanwezige gasten en live podcasts. Zes dagen bioscoopplezier dus en daarom zetten wij evenveel films in de kijker.

1. The Killing Of A Sacred Deer

Razor Reel trapt op 26 oktober af met The Killing of A Sacred Deer, de nieuwste worp van Yorgos Lanthimos (van het heerlijke The Lobster). Het is wellicht de bekendste film uit het lijstje, want de film werd ook al vertoond in Cannes en recent nog op Film Fest Gent.

De Griekse regisseur mocht in Cannes pronken met de trofee voor beste scenario voor deze strakke wraakthriller in een adembenemende visuele stijl. Colin Farrell vertolkt erin een succesvol hartchirurg die af te rekenen krijgt met een mysterieuze jongeman die op wel heel aparte manier wraak wil nemen voor de dood van zijn vader. Verder herkennen we onder andere nog Nicole Kidman en Alicia Silverstone in deze uitstekende openingsfilm waarover nadien nog zeker zal nagepraat worden op de receptie.

 

2. Hounds Of Love

Op vrijdag 27 oktober vormt Hounds Of Love de blikvanger. Australië is de laatste jaren hofleverancier van sterke genrefilms deze is daarop zeker geen uitzondering. De film over een ontvoerde tiener die een wig moet drijven tussen haar kidnappers, de mentaal gekneusde Evelyn en haar dominante echtgenoot John, grijpt je vanaf het openingsshot meteen vast en laat je niet meer los. Het is één van de brutaalste films van het festival en dat net door de camera op het juiste moment af te wenden en een beroep te doen op de kracht van suggestie.

 

3. Dave Made A Maze

Stel je voor: Je bent enkele dagen op zakenreis geweest en bij je terugkomst blijkt de woonkamer te zijn ingepalmd door een reusachtig kartonnen doolhof waarin jouw vriend verdwaald is. Dat is het bijzonder originele uitgangspunt van Dave Made A Maze. Samen met Dave’s vriendenkring, een televisieploeg en twee Vlaamse toeristen kan je op 28 oktober dit labyrint verkennen in de creatiefste en meest tot de verbeelding sprekende film van het festival. De film rijft al maanden publieksprijzen binnen op festivals over te wereld en zal op Razor Reel ongetwijfeld ook in de smaak vallen bij jong en oud.

 

4. Bad Genius

Een perfecte score van 100% op de bekende filmsite Rotten Tomatoes geldt tegenwoordig als het ultieme kwaliteitslabel voor een film en tot dat selecte clubje mag Bad Genius momenteel nog gerekend worden. De thriller zonder bloedvergieten is nochtans bloedstollender dan vele andere films en het tot in de puntjes uitgekiende examenfraudeplan jaagt de adrenaline van de kijkers de hoogte in. Zak dus op 29 oktober naar Brugge af voor deze aanstekelijke kruising van The Breakfast Club en Ocean’s Eleven.

 

5. Kút (Well)

Vanachter in de poesta, de desolate Hongaarse woestijn, wordt de rust van de norse eigenaar van een aftands benzinestation en zijn andersvalide partner grondig verstoord. Ze krijgen niet enkel de ruim dertig jaar eerder bij zijn moeder achtergelaten zoon van de uitbater op bezoek, maar net op hetzelfde moment vallen ook twee smokkelaars met hun minibusje in panne voor de deur. Hun koopwaar: een aantal fraai ogende en niet op hun mondje gevallen prostituees op weg naar Zwitserland.

Geleidelijk bouwt de spanning onder de aanwezigen op en leidt dit naar een bloederige climax waar niet aan te ontkomen valt. Regisseur Attila Gigor komt deze broeierige thriller doorspekt met donkere humor op 30 oktober zelf voorstellen. De kans om een filmmaker te ontmoeten waarin we in de toekomst zeker nog van zullen horen.

 

6. Thelma

Razor Reel sluit af met Joachim Trier’s Thelma. Begin deze week viel de Noor op het prestigieuze genrefestival in Sitges nog tweemaal in de prijzen voor de film. Hij mocht zowel de prijs voor beste scenario als de juryprijs in ontvangst nemen voor de bovennatuurlijke thriller over het diep religieuze titelpersonage dat bij haar verhuis naar Oslo om er te gaan studeren niet alleen met onverklaarbare verschijnselen maar ook met lesbische gevoelens te maken krijgt.

Thelma is de Noorse Oscarinzending van dit jaar.

 
Het volledige programma van het Razor Reel Flanders Film Festival kan je vinden op de officiële website van het festival en op hun Facebookpagina. Met dank aan Raf Geusens voor de selectie van de films.

Lees meer