Spotify Time Capsule weet naar welke muziek jij tijdens je jeugd luisterde … creepy hoe nauwkeurig het is

Spotify heeft tegenwoordig allerlei functies om ons nieuwe muziek te leren kennen. Zo zijn er de weloverwogen playlists en worden er geregeld artiesten gesuggereerd die aan jouw smaakpatroon beantwoorden. Nu gaat de streamingsdienst nog een stapje verder: Spotify Time Capsule weet welke muziek jij jaren geleden in je oren knalde.

In een nostalgische bui? Dan moet je Time Capsule, de nieuwe functie van Spotify, écht eens uitproberen. De streamingsdienst stelt een playlist samen op basis van je afgespeelde nummers, je algemene muzieksmaak en je leeftijd. Er worden tracks geselecteerd die uitgekomen zijn tijdens de periode waarin muziek de belangrijkste rol speelde in je leven (15 tot 25 jaar). Hoe ouder je bent, hoe beter het dus werkt.

Het resultaat: een playlist die je verdacht bekend voorkomt en die je misschien wel wil verstoppen zodat niemand hem ziet. De geselecteerde liedjes zijn vaak akelig accuraat. Vanzelfsprekend zitten er veel oude klassiekers tussen die je nu ook nog luistert, de resterende spots worden opgevuld door megahits en iconische songs naar jouw tand uit die tijd. Ja ja, Whitney Houston, Atomic Kitten en Tokio Hotel loeren om de hoek!

Momenteel is deze feature nog niet erg ingeburgerd bij Spotify-gebruikers. Zo is het erg moeilijk om Time Capsule te vinden op de mobiele app, de desktopversie en de webversie van de streamingsdienst. Je kunt er wel direct heen, via deze link. Erg leuk, vooral omdat het maken van zo’n playlist heel wat herinneringen oproept.

De playlist van een jonge dertiger:

© spotify

© spotify

Dezelfde artiesten keren terug

Op enkele acts na is onderstaande lijst redelijk accuraat. Wel valt het op dat sommige artiesten meermaals voorkomen: Linkin Park, Eminem en Red Hot Chili Peppers. Het klopt dat deze acts begin en midden jaren 2000 razend populair waren, maar dat ze meermaals in de lijst terugkeren, doet toch vermoeden dat Time Capsule nog niet helemaal op punt staat. Bovendien bestaan er tot op de dag van vandaag geen apps of logaritmes die kunnen nagaan welke muziek iemand in zijn jeugd te horen kreeg van ouderen en wat voor invloed dat gehad heeft op diens muzieksmaak. Los daarvan is Time Capsule dikke, nostalgische fun!

De playlist van de auteur:

© spotify

© spotify

© spotify

Lees meer