De eerste originele serie van Facebook 'Watch' is bekend: een remake van de populaire Noorse tienerserie 'Skam'

Enkele maanden geleden raakte bekend dat Facebook de concurrentie aangaat met streamingsdiensten als Netflix en Amazon. Facebook Watch zal video's aanbieden van verschillende bestaande websites zoals ATTN en BuzzFeed, maar wil ook eigen content creëren en daar is nu de eerste van bekend: een remake van de Noorse tienerserie 'Skam'. 

De nieuwe streamingsdienst Facebook Watch heeft z'n eerste serie te pakken. Facebook lanceerde enkele maanden geleden het tabblad Watch voor zijn gebruikers in de Verenigde Staten. Binnenkort zou de functie ook in ons land beschikbaar moeten zijn. Momenteel biedt Facebook Watch video's aan van verschillende websites waaronder BuzzFeed, Vox en ATTN. Maar Facebook wil in de toekomst ook eigen series aanbieden op het nieuwe platform en was daarvoor bereid om 1 miljard dollar op tafel te leggen. De eerste serie is nu een feit, een Amerikaanse remake van de populaire Noorse cultserie Skam.

Skam

Skam (Noors voor 'schaamte') is niet zomaar de eerste de beste tienerserie. De Noorse kijkcijfertopper wist in de afgelopen vier jaar, ondanks de taalbarrière, uit te groeien tot een wereldwijd succesverhaal. In de reeks wordt een groep studenten van een middelbare school in Oslo gevolgd. Elk seizoen focust op één personage, waarbij moeilijke onderwerpen absoluut niet geschuwd worden. Zo kwamen in de vier seizoenen van de reeks onder andere (homo)seksualiteit, mentale gezondheid, geloof en seksueel misbruik aan bod.

Het unieke aan Skam is vooral de manier van uitzenden. De reeks speelt zich namelijk af in de werkelijke tijd. Dit uit zich vooral in de korte fragmenten, foto's of screenshots uit groepsgesprekken die dagelijks online komen. Bovendien hebben de personages ook profielen op sociale media die tijdens de weken van uitzending dagelijks geüpdate worden. Op die manier worden de kijkers actief betrokken bij het leven van de personages en krijgen ze zelfs het gevoel dat ze de personages persoonlijk kennen. Op het einde van de week worden alle fragmenten van de afgelopen week gebundeld in een aflevering van ongeveer 20 minuten.

De keuze van Facebook om als eerste eigen serie een remake te maken van deze interactieve Noorse reeks is dus niet toevallig, aangezien de originele versie al op zoveel wereldwijde populariteit kon rekenen, ook al ging het om een serie gesproken in het Noors. Hoewel de Noorse zender NRK de afleveringen geoblockte, was er bijna geen houden aan de stroom van illegale downloads tot ver buiten Noorwegen.

Ricky Van Veen, global content chief bij Facebook, is zeer tevreden met deze eerste reeks voor Watch. "Wanneer ik voor het eerst hoorde van Skam voelde het alsof ik de toekomst van storytelling voor mijn eigen ogen zag ontluiken", zei hij bij de aankondiging van de reeks op Mipcom in Cannes. Hij ziet ook het internationale potentieel van de serie. "We zijn enorm enthousiast om een wereldwijd publiek aan te trekken voor Facebook Watch."

Meerdere versies

Facebook is bovendien niet de enige die de rechten voor de reeks heeft opgekocht. Ook France Télévisions, het Duitse ZDF, het Spaanse Movistar +, het Itatliaanse Timvision én de Nederlandse omroep NRT verkregen onlangs de rechten van de Noorse serie. Zenders die de reeks wilden namaken werden zorgvuldig uitgekozen door de makers van de originele reeks. "We hebben liever weinig, maar heel goede remakes dan een hele hoop middelmatige", klinkt het bij Haakon Moslet, hoofd van de jeugdafdeling van de Noorse omroep NRK.

De Nederlandse versie zal in het najaar van 2018 te zien zijn op NPO 3.

Lees meer