Ennnn slide! Paaldansen, dat kan binnenkort misschien letterlijk op olympisch niveau

Voor een vrijgezellen, of een gedurfde fitnesscursus durven wij al eens gaan paaldansen, maar ergens doet de sport ons toch vooral associaties oproepen met strippers, clubs in Vegas en jaretelles. En toch, toch overweegt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om van de erotische dans een olympische sport te maken. 

Dat ze bij de Olympische Spelen wat selectief zijn om sporten toe te voegen aan hun palmares, mag duidelijk zijn. Onlangs nog haalden onder andere karate, klimmen en skateboarden de lijst voor 2020, maar in 2024 zou er misschien nog een pikante sport bij kunnen komen: paaldansen.

Pardon? Jup, want wie 't ooit al geprobeerd heeft, weet: 't is absolute topsport, en niet alleen het soort verleidelijk dansen dat je wel kent uit de films. Er is tegenwoordig zelfs een WK Paaldansen, een heuse Pole Sports Federation en dus een poging om de sport naar de olympische sferen te verheffen.

Trendy disciplines

“De sportwereld is geïnteresseerd in jonge en trendy disciplines, die immers veel interesse wekken,” zegt Katie Coates, voorzitter van de Pole Sports Federation. “Vertegenwoordigers van traditionele sporten hebben herhaaldelijk verteld dat we weinig kans op erkenning zouden hebben. We bewijzen echter dat het wel degelijk mogelijk is.”

Of paaldansen een echte olympische sport wordt, is nog niet beslist. Eerst krijgt de sport een observatiestatus, na enkele jaren worden ze dan eventueel gepromoveerd. Snel zal het alvast niet gaan, de meeste sporten doen er jaren over om officieel benoemd te worden. Of er dan ook direct een herendivisie komt, valt nog te zien.

Lees meer