Ai, dat moet pijn doen voor de Islamisten: Raqqa werd bevrijd onder leiding van een vrouw

Deze week is Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat, gevallen. De stad werd bevrijd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en aan het hoofd daarvan staat een Koerdische vrouw van 37. Uiteindelijk was het haar bataljon dat dinsdag de laatste 200 IS-strijders uit Raqqa verdreef. Dat het uitgerekend een vrouw is die de genadeklap toediende, moet niet meteen makkelijk verteerbaar zijn voor IS.

De Syrische Democratische Strijdkrachten, vaak afgekort tot SDF, is een militaire coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog. De coalitie ontstond in oktober 2015 in het noordoosten van Syrië, en ontvangt militaire steun van de Verenigde Staten van Amerika. De SDF vecht voornamelijk tegen de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) en tegen islamitische rebellengroepen als Jabhat Fateh al-Sham.

De Koerdische Rojda Felat staat al sinds 2013 aan het hoofd van de eenheid van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Raqqa. Daarvoor maakte ze snel carrière bij de YPJ, het vrouwelijke bataljon van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Uiteindelijk was het haar bataljon dat dinsdag de laatste 200 IS-strijders uit Raqqa verdreef. Onder haar leiding werd in mei 2016 de eerste fase van de herovering van Raqqa ingezet, waarbij de 15.000 militairen in haar eenheid 23 dorpen wisten te heroveren op IS.

Waarom een vrouw?

Ook bij de daaropvolgende fases in de strijd was Felat als een van de hoogste commandanten nauw betrokken. Dat kwam ook wel net doordat ze een vrouw is en er onder haar leiding ook veel vrouwelijke soldaten meestreden.

Het is namelijk een van de grootste angsten van IS-strijders om door een vrouw te worden verslagen. Dan komen ze niet in de hemel en wachten er geen 72 maagden op hen in het hiernamaals.

Het beeld van een lachende Rojda Felat met de gele overwinningsvlag in haar handen op het Naim-plein in Raqqa, waar IS tot voor kort publieke executies uitvoerde, moet dan ook zwaar op de maag gevallen zijn van jihadisten en islamisten wereldwijd.

Niet aan haar proefstuk toe

Voordat Felat het opnam tegen IS vocht ze al jarenlang tegen de onderdrukking van Koerdische en Syrische vrouwen. Ook is ze een voorvechtster van mensenrechten in het algemeen. "Haar karakter is gevormd door haar drang om te vechten voor de vrijheid van vrouwen", zei een woordvoerder van de YPG tegen persbureau AFP.

De strijd tegen IS heeft haar persoonlijk ook veel gekost. In de zomer van 2016 kwamen bij een bombardement op een bruiloft 22 familieleden van Felat om het leven.

Maar onder haar leiding werden dus de laatste strijders van Islamitische Staat uit Raqqa verdreven en daarmee is het kalifaat zo goed als ingestort.

Lees meer